Павуки в банці. Чому терористи Донбасу почали гризтись між собою

Якщо помістити багато павуків в одну банку, то рано чи пізно вони почнуть гризти один одного. Те ж саме стосується і щурів…

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Павуки в банці. Чому терористи Донбасу п…

Власне, новина про те, що колишні і не дуже ватажки терористів, які свого часу "заварили" кашу сепаратизму на українському Донбасі, чим далі, тим більше починають гризтися між собою – секретом ні для кого не є. Свого часу Depo.ua вже писав про те, як колишні "побратими" тролять нинішнього главу "ДНР" Олександра Захарченка.

Але одна справа, коли представники опозиції поливають брудом очільника влади, а зовсім інша – коли вони гризуться між собою. А саме такі перепалки розгорілись останнім часом на просторах інтернету.

Почалося все з того, що близький соратник Ігоря Гіркіна/Стрєлкова, Міхаіл Полинков, більш відомий за позивним "Хрусталік", 24 лютого опублікував у себе в ЖЖ статтю під назвою "Солдатська Правда про Захарченко і його "Оплот". У цій статті глава "ДНР" вже традиційно був підданий нищівній критиці.

"Люди повинні знати правду. Правду про те, хто такий Захарченко і навіщо йому його людям потрібна була влада. Знати правду про те, чому ці люди не хотіли зі зброєю захищати свою землю від нової київської влади, а хотіли з нею домовлятися. Правду про те, що не так давно висловлені Захарченко респекти на адресу "Правого сектора", мають під собою давню симпатію до цієї організації. Люди повинні знати правду про те, як потрапивший у полон Ляшко, опинився на волі. Люди повинні знати правду про те, чому і ким був зданий Маріуполь. До речі, ви хіба самі не замислювалися, чому батальйон "Азов" на чолі з відважним Ляшко "штурмував" Маріуполь під прицілами відеокамер, а в Слов'янськ карателі ще добу боялися увійти?" – почав інтриговано "Хрусталік".

У відповідь на це вийшло інтерв'ю колишнього (першого за ліком) "міністра держбезпеки" "ДНР" Андрія Пінчука, у якому вже багном було полито шефа "Хрусталіка" Ігоря Гіркіна-Стрєлкова:

"В одній з приватних розмов Стрєлков сказав мені, що йому необхідно "прийняти рішення по Абверу". Сергій Здрилюк, що прийшов до Слов'янська зі Стрєлковим з Криму, до того моменту був медійної фігурою і вважався правою рукою Стрєлкова.

На першому етапі так і було, але потім його став витісняти Хмурий. Цьому сприяло те, що Абвер, після звісток з Вінниці про переслідування своїх рідних "правосєками", сильно запив і зробив помилку, вийшовши з близького кола штабного оточення, що постійно опікується Стрєлковим.

У ході розмови Стрєлков з Антюфєєвим ненадовго вийшли. Повернувшись, Антюфєєв сказав, що Стрєлков просив Абвера "зачистити". Це можуть бути українські диверсанти або ексцес при затриманні. Підстави для затримання були, так як на підставі наявних матеріалів кілька бійців Абвера були причетні до "віджиму". Силами своїх підрозділів він це робити боявся, оскільки побоювався витоку інформації. Трохи пізніше повернувся і Стрєлков.

Я висловив думку, що "зачистка" Абвера недоцільна. По-перше, це викличе негативний резонанс у таборі. По-друге, у Абвера є яка-неяка структура особового складу. Абвер вважався керівником військової контррозвідки Стрєлкова.

Насправді ж я вважав, що подібні рішення в принципі неприпустимі і аморальні. У зв'язку з цим я запропонував Абвера і його господарство передати мені. Стрєлков погодився, але під гарантії того, що ніякої військовою контррозвідкою Абвер займатися не буде, не буде курирувати і взаємодіяти з військами".

Але "Хрусталік" не вгамовувався, і накатав цілих три частини про Юрія Проценка (він же "Душман", він же "Жора"), паралельно мокнувши в коричневу субстанцію інших колишніх "героїв" "русской вєсни":

"Друга частина "Солдатської правди" остаточно розкриває сутність Юрія Проценка, позивний "Душман". Не той образ, який він намалював для себе і продовжує формувати, розповідаючи казки про свої подвиги, а те, що він представляє із себе насправді.

Єдине, що поки не зрозуміло, так це те, що пов'язує Ходаковського з цією людиною. А тому, що зв'язок цей існує, це факт. Не просто ж так Проценко з "полону" потрапив відразу до Ходаковський в "Восток".

"Все що ви не знали про те як "Точки У" допомагають в зборі "Жорою" металобрухту або його, поза камерою, а фактична поведінка на передовій.

"Крім цього, особисто мені цікаво було дізнатися, що в залишенні ВСУ Авдіївки був винен не Стрєльцов, як його зазвичай звинувачують, а безпосередньо Олександр Ходаковський, які б військові пісні він зараз не співав".

Треба віддати належне Ходаковському, який не став стояти осторонь і відповів у своєму стилі:

"Чергові одкровення найголовніших героїв війни на Донбасі, яких давно вже й сліду не було, про людей, які два з половиною роки не вилазять з передової. Я б порадив тим, хто народжує ці одкровення, пожити хоча б тиждень там, де живе "Жора". Та ні, я не пропоную – я вимагаю!!! І від пана Хрусталіка, який писав, що загибель Гіві вигідна Ходаковському, а тепер ллє лайно на тих, хто воює. Я тобі особисто, пробач, що на ти, правдолюб радіщев, роблю пропозицію: ти і я тиждень на передовій у Жори. Автоматом, каскою і бронею я тебе забезпечу. Зає..ли, мудаки вже. Ви хоч на щось здатні ще, крім, як свою жовч розбризкувати? Приймай пропозицію, там може хоч зрозумієш, яких людей ти обсирати. Може, хоч щось заповзе тобі в душу... "

Відповідь "Хрусталіка" на інтим-пропозицію Ходаковського була миттєвою:

"Спасибі за пропозицію, але я наслухався про "підвал з Жорою".

А ті покидьки, кого ви покриваєте, ще відповідатимуть за свої злочини. Крім цього доведеться і вам відповісти за кришування порно-студії і дівчат зі зниженою соціальною відповідальністю.

Користуючись нагодою, можна запитання? Що все-таки вас пов'язує з "Душманом", як так вийшло, що ви загорілися такою любов'ю один до одного? І як це у нього виходило везти металом через "Червоний партизан", ще тоді коли він був під украми. Вам це, бува, не відомо?

І посоромилися б говорити про честь. Те, чим ви займалися в 14 році, не дає вам цього права".

Але трохи згодом Ходаковський, після втручання "третьої сторони" (деякого Сергія Новікова), трохи почав плутатись в показах:

"Я не "підписувався" за Душмана, якого особисто виміняв з полону, бо Душман злився. Йому дійсно важливіше зараз металобрухт і "бабло", але Душман більше року вже як людина "Царя" і під його дахом пиляє і ріже все, що можна продати. Він більше – не "Восток".

Ось так колишні "побратими" опинились по різні боки інформаційних барикад. І щось підказує, що це далеко не остання глава у новітній історії їхніх взаємин. Більше того, Ходаковський, "Хрусталік" і Пінчук є далеко не останніми фігурантами цієї історії. Історії, яка має всі шанси вийти за межі протистояння осей "Гіркін – Захарченко". Тут, як мінімум з одного боку, стирчать вуха Владислава Суркова. А от чиї вуха стирчать з іншого боку – нам ще потрібно буде з'ясувати. Але те, що Гіркін зі своєю командою грає у свою гру, віриться слабо.

Як би там не було, все потаємне рано чи пізно стає явним. І це стане.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme