UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Зоологи запропонували пояснення контрастному забарвленню панд

Американські зоологи запропонували пояснення наявності контрастного чорно-білого забарвлення великих панд

Зоологи запропонували пояснення контраст…

Згідно їхньої гіпотези, білі частини панд допомагають їм залишатися непомітними на тлі снігу, а чорні - ховатися в тіні. Про це йдеться у статті в журналі Behavioral Ecology, передає Depo.ua.

Контрастне чорно-біле забарвлення, як у великих панд або зебр, досить рідко зустрічається у ссавців, і його адаптивне значення ясно далеко не завжди. Раніше зоологи з Каліфорнійського університету в Дейвісі показали, що зебрам їхні чорно-білі смужки допомагають відлякувати комах. Тепер та ж група дослідників вирішила з'ясувати, яку роль відіграє чорно-біле забарвлення великих панд.

Автори вирішили перевірити всі основні існуючі гіпотези, що намагаються пояснити значення забарвлення панд.

Для перевірки всіх цих гіпотез автори поділили тіло панди на дільниці з різним забарвленням і зіставили їх з відповідними ділянками тіла у інших хижих тварин. Всього в аналіз включили 195 видів хижих тварин, в тому числі представників сімейства ведмежих, до якого належить велика панда. У першому методі автори виділяли ділянки на основі забарвлення панди, у другому - на основі забарвлення інших хижих тварин. Потім для кожної такої ділянки дослідники аналізували кореляцію з різними аспектами екології кожного включеного в аналіз виду: в якому ландшафті вид живе, зустрічається він в засніжених або затінених місцях, яка середня температура в його місцепроживання, активний він вдень або вночі, живе він соціальними групами або веде одиночний спосіб життя. Після цього автори оцінювали величину кореляції між забарвленням кожного виділеної ділянки тіла і екологічними аспектами.

Виявилося, що ні одна з гіпотез повністю не пояснює забарвлення панд. Так, автори виявили високий ступінь кореляції між проживанням в затінених лісах і темним забарвленням кінцівок і верхньої частини спини. Також, цілком очікувано, вчені виявили високу кореляцію між проживанням в засніжених місцях і білого зимового забарвлення тварин. Виходячи з цього, вони припустили, що пофарбовані в білий колір морда, шия, спина і живіт панди допомагають їй залишатися непомітною на тлі снігу, а чорні передні і задні лапи дозволяють ховатися в тіні. Однак це припущення не пояснює, яку адаптивну цінність мають білі частини тіла поза засніжених місць існування (наприклад, в лісі), і чи не заважають пандам чорні кінцівки залишатися непомітними в снігу.

Також вчені виявили кореляцію між наявністю темного забарвлення вух і "окуляр"навколо очей і соціальністю тварин. Виходячи з цього, вони припустили, що що чорні "окуляри" навколо очей можуть використовуватися або індивідуального розпізнавання в групі, або для демонстрації агресивних намірів. Останнє припущення підтверджується тим, що, як показують спостереження, панди, щоб продемонструвати іншим особам свої мирні наміри, часто ховають морду і закривають темні відмітини навколо очей лапами.

Таким чином, авторам не вдалося підтвердити жодну з гіпотез, яка б повністю пояснювала всю забарвлення панд: для різних ділянок тіла найбільш ймовірні гіпотези виявилися різними. На думку авторів, таке контрастне забарвлення панд пов'язане з їх майже повністю бамбуковую дієтою. Через нездатність харчуватися іншими кормами панди не можуть запасати велику кількість жиру і тому не впадають в сплячку взимку, як роблять багато інших ведмеді. Їм доводиться залишатися активними цілий рік і в пошуках їжі переміщатися на великі відстані по самим різним ландшафтам, від тропічних лісів до снігових гір. При цьому панди не здатні до швидкої линьки, яка б допомогла їм кардинально міняти колір, щоб відповідати різним ландшафтам. Тому вони придбали контрастне забарвлення, яке дає їм перевагу одночасно і в тіні лісу, і на тлі снігу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme