ЄС посилить контроль на кордонах Шенгену

Рада ЄС сьогодні ухвалила постанову про внесення змін до Шенгенського кодексу, які передбачають посилення контролю на зовнішніх кордонах 

Заходи поширюються на всі зовнішні кордони (повітряні, морські та сухопутні) як при в'їзді, так і на виїзді, передає Depo.ua з посиланням на російський "Інтерфакс".

"Зміцнення нашого контролю на зовнішніх кордонах є важливим інструментом для боротьби проти терористичної загрози в Європі і для підвищення безпеки наших громадян. Систематичні перевірки на зовнішніх кордонах нададуть нам засоби для усунення потенційних ризиків для внутрішньої безпеки, в тому числі тих, які виходять від повертаються (з регіонів військових дій - ред.) бойовиків", - прокоментував міністр внутрішніх справ і національної безпеки головуючої в Раді ЄС Мальти Кармело Абела.

У комюніке Ради ЄС зазначається, що ухвалені поправки зобов'язують держави-члени проводити систематичні перевірки через відповідні бази даних по всім особам, включаючи тих, які користуються правом вільного пересування по законодавству ЄС (тобто громадянам ЄС і членам їх сімей, які не є громадянами союзу) при перетині зовнішніх кордонів.

Бази даних, за якими будуть проводитися перевірки, включають в себе Шенгенську інформаційну систему (SIS) і базу даних Інтерполу про викрадені і втрачені проїзні документи (SLTD). Такий контроль також дозволить державам-членам перевіряти, що ті чи інші особи не становлять загрози для державної політики, внутрішньої безпеки або здоров'я громадян.

Щодо повітряних кордонів, то держави-члени можуть проводити тільки цілеспрямовані перевірки баз даних протягом перехідного періоду в шість місяців після вступу в силу нового положення. Цей період може бути продовжений до 18 місяців у виняткових випадках, коли існують інфраструктурні проблеми, які потребують більш тривалого періоду для внесення необхідних змін.

Тепер Рада ЄС та Європейський парламент мають підписати схвалену постанову.

Нагадаємо, в січні 2016 року міністри внутрішніх справ ЄС повідомили про можливе закриття Шенгенської зони на термін до двох років, якщо Євросоюз не зможе обмежити потік мігрантів з Близького Сходу та країн Африки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme