У Полтаві переселенець створив домашню електростанцію

Винахідник створив установку, яка використовує енергію сонця і перетворює її в електрику та тепло

У Полтаві переселенець створив домашню е…

Переселенець з Криму Олександр Андрусенко до Полтави з сім'єю переїхав у 2014 році та купив будинок у передмісті. Щоб не лише отримувати допомогу від держави, а й самому їй допомагати, чоловік у себе на подвір'ї власноруч встановив сонячну електростанцію, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на Лтава.

Чоловік розповів, що електрикою почав захоплюватись у дитинстві, ще тоді, у 12 років створив зі старих радянських радіодеталей невелику сонячну установку.

Дитячий винахід залишив у Криму, а у Полтаві зібрав і встановив новий, який вже більше двох років обігріває будинок.

Чоловік не тільки використовує, а й продає енергію сонця. Та, за його словами, установка потребує багато уваги та коштів.
"Всі думають, що можна поставити сонячні батареї і цього вистачить. З березня по жовтень, коли сонця більше – ви заробляєте, а весь інший час – витрачаєте. Людям, яким вдалось побудувати 20-ти та 30-ти кіловатні станції, вони можуть вийти повністю в нуль", - говорить Олександр Андрусенко.

Відповідно закону, цю енергію в нього можуть купувати за "Зеленим тарифом". Для встановлення колектора потрібно укласти угоду з "Обленерго" - мати дозвіл на достатньо максимальну потужність. Після цього потрібно купити спеціальний лічильник та пристрій передачі даних, щоб "Обленерго" могло зчитувати їх. Останній етап підготовки документів - це оформлення надійного заземлення.

Окупність такої станції до 7 років, каже Олександр. Чим потужніша вона, тим швидше окупиться. 20-ти або 30-ти кіловатна – за п'ять років. Ціна 10-ти кіловатної з установкою - 12 тисяч доларів, без неї - 10 тисяч.

В Полтаві наразі налічують близько п'яти таких приватних сонячних станцій.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme