Після перемоги в Гаазі Україна зможе вимагати від Росії компенсацію, - Мін'юст

Після перемоги в суді ООН Україна зможе вимагати від Росії компенсацію

Про це в ефірі "112 Україна" заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, передає Depo.ua.

"Міжнародний суд, який зараз у Гаазі розглядає цей спір, є самим важливим для нас. Історично для всіх країн є показовим, якщо ми можемо відстоювати наші аргументи не тільки на політичній арені, але і в суді, отже ми праві, так що у нас є достатньо доказів, щоб викликати Росію в суд і там отримати перемогу... Інструменти виконання цих рішень є і виконанням рішень Міжнародного суду ООН", - сказала вона.

"Починаючи з інструментів, які є в Раді Безпеки ООН. І незважаючи на те, що Росія є членом Ради Безпеки ООН, коли будуть розглядатися питання виконання рішень, в яких Росія є стороною, вона не буде мати права голосу для того, щоб заборонити інструмент, який може застосувати Рада безпеки. Закінчуючи тим, коли ми отримаємо кінцевий позов і визнаємо Росію винною за окремими пунктами конвенції та про фінансування тероризму, та про заборону дискримінації, завжди, і за рішенням ЄСПЛ, у нас залишиться можливість вимагати компенсацію і потім інструменти арешту майна РФ за кордоном, щоб ці рішення виконати", - додала Севостьянова.

Нагадаємо, 16 січня Міністерство закордонних справ України подало позов з приводу порушення Росією Конвенції ООН з протидії фінансуванню тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в Міжнародний суд ООН в Гаазі. Україна вимагає від РФ припинення фінансування незаконних збройних формувань на Донбасі і відновити діяльність Меджлісу в окупованому Криму.

6 березня завершився перший день слухань в Міжнародному суді ООН в Гаазі справи "Україна проти Росії", на яких Україна представляє докази злочинів Росії.

7 березня свої аргументи у суді представила Росія, після чого сторонам дадуть ще два дні, щоб пояснити свої позиції. Результатом цих слухань має бути ухвала суду - задовольнити чи ні запит України на запровадження тимчасових заходів. Рішення буде остаточним і обов'язковим для виконання всіма сторонами.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme