Світлодарська дуга. Чому терористи знову лізуть вперед (КАРТА)

Є місця у зоні АТО, де обстріли та бойові зіткнення не припиняються ніколи

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Світлодарська дуга. Чому терористи знову…

Depo.ua продовжує відстежувати події у зоні проведення антитерористичної операції. Саме час знову повернутись до Світлодарської дуги, де терористи не полишають надій відвоювати втрачені в грудні минулого року позиції.

Ще три місяці тому Світлодарська дуга була найбільш гарячою точкою лінії фронту, після чого "естафету" впевнено перехопили Пікузи (Комінтернове) і Авдіївка. Однак, циклічність буття ніхто не скасовував, тому рано чи пізно "об'єктив війни" мав знову "сфокусуватись" на південно східних околицях Світлодарська. Так воно і сталося.

Не зайвим буде нагадати, що події тут ще рік тому перейшли у фазу гарячого протистояння. В лютому місяці минулого року наші захисники перейшли на цій ділянці фронту у "повзучий наступ", що до кінця літа дозволило встановити свій контроль над великим шматком так званої "сірої зони".

Зокрема, українськими військами було захоплено стратегічні висоти поблизу селища Луганське, що дозволило підійти майже впритул до Вуглегірська і Дебальцевого, які за мирними угодами "Мінськ-1" повинні були б контролюватись Києвом.

Потім, внаслідок вдалого контрнаступу 18 грудня Збройні сили України увірвалися на позицію "Мара", після чого протягом дня ними були захоплені висота "Хрест", висота "Зірка", "П'ятий пост" і "Четвертий пост". Але найголовнішим стратегічним здобутком українських військ було встановлення контролю над лісом, з якого терористи весь час вели обстріли українських позицій, а також висоти "222" – стратегічно найважливішої у цьому районі.

А на додачу, 23 грудня селище Новолуганське, що тривалий час перебувало нічийним у "сірій зоні", зайняли підрозділи батальйону "Донбас-Україна".

Зрозуміло, що миритись з таким станом речей терористи не могли і тому їх спроби взяти реванш не повинні нікого дивувати. Для терористів цей напрямок є важливим, оскільки прорив оборони ЗСУ дасть можливість вийти до Вуглегірської ТЕЦ, Світлодарська, а також на Бахмут і так далі. Відбити позиції ЗСУ в районі "чарівного лісу" і Кікімори, у певній мірі завдання ключове, оскільки раніше з лісу добре прострілювалися позиції 54-ї бригади поблизу Луганського і Світлодарська.

До того ж, ще 14 лютого волонтер Юрій Мисягін повідомляв, що бойовики готуються до нового загострення.

"Нехай нікого не заспокоює тимчасове затишшя на Світлодарській дузі. Курсує сепарська техніка. Підвозять б/к. Ротуються люди. Зміцнюються позиції. Спостерігачі сидять на позиціях. Є інформація, що гості з-за перебрика зайшли в чималій кількості, так як місцевих вже не вистачає і ті, що залишилися (не втекли), великого старання йти вмирати не показують. Чекаємо. Скоро почнеться з новою силою" – написав він на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

І він виявився правий. Почалось.

"Противник піднімає градус на Світлодарськ дузі. Сьогоднішня ніч була дуже гучною і гарячою. Не спали і працювали всю ніч батальйони 54-ї бригади, не спали жителі Світлодарська. Противник так гатив, що в житлових будинках вночі тремтіли шибки. 12000-тисячне місто живе в таких умовах вже давно. У всіх житлових будинках в місті о 20:00 відключаються всі ліфти. Це зроблено для того, що якщо буде обстріл міста і пропаде електрика, то не доведеться нікого евакуювати із зупинених ліфтів. Якщо до 20:00 не встигли старі потрапити додому, то йдуть пішки. У нас всі живі і здорові!" – написав Мисягін вчора в обід.

За його ж інформацією, позаминулої ночі бійці 1-го батальйону 54-ї бригади у відповідь на безперервні провокації і обстріли своєї передових позицій, вирахували і накрили скупчення бойовиків на Світлодарськ дузі. Як підсумок: одного терориста ліквідовано і ще 8 поранено.

А якщо вірити користувачам соцмереж, які проживають в районі Світлодарської дуги, то бої ведуться також на території бойовиків. Це може означати, що Збройні сили України не відсиджуються в захисті, а як і раніше – ходять у контратаки.

Цього разу повідомляють про бої в районі Логвинове – Калинівка, де як мінімум цієї ночі точився стрілецько-мінометний бій, який супроводжувався обстрілами артилерії.

Що цікаво, в офіційних звітах прес-центру АТО, при цьому, жодної згадки про Світлодарську дугу нема. Власне, ці дайджести давно розходяться з тією інформацією, яку надають з передка волонтери, військові чи місцеві жителі.

Наразі бойовики чітко дають зрозуміти – дарувати втрачені позиції українцям вони дарувати не будуть. Але чи дійде справа на цій ділянці фронту до повноцінного військового протистояння, як в грудні-січні – буде залежати від багатьох факторів. Не в останню чергу від погоди. Промерзла, кам'яниста земля наразі перетворюється на болото і наразі дуже важко планувати якісь спроби прориву – як нам, так і їм.

Тому весною, швидше за все, війна тут матиме позиційний характер з перестрілками, а територіальне просування якщо й матиме місце – то ближче до літа, коли підсохне ґрунт.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme