Чому Насірова не врятували куплені євро-паспорти

Під час кримінального переслідування іноземний паспорт у чиновника стає додатковою аргументацією для слідства попросити в суду запровадити якомога жорсткіший запобіжний захід

Чому Насірова не врятували куплені євро-…

Епопея з арештом голови ДФС Романом Насіровим таки дісталася логічного завершення: головний фіскал країни отримав два місяці СІЗО. Альтернатива у вигляді застави в розмірі 100 мільйонів гривень видається непідйомною сумою. По-перше, сума занадто велика, і той хто буде її передавати, автоматично "засвітиться". По-друге, у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі вже заявили, що перевірятимуть законність внесення застави.

Утім, цікаво інше: під час судового засідання у громадянина України Насірова спливли паспорти двох західних країн – Британії і Угорщини. І хоча він сам це усіляко заперечує, але від Національного агентства з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) вже прийшов лист до НАБУ, по якому стає видно, що подвійним громадянством пан Насіров "страждав" ще з 2012 року.

До речі, це стало непоганим аргументом для слідства під час судового засідання про обрання запобіжної міри. Прокурор підкреслив, що слідству достеменно відомо про наявність у Насірова британського паспорта, і тому прокурори будуть наполягати на його здачі. А що стосується паспорта громадянина Угорщини, прокурор зазначив, що його наявність офіційно не підтверджена угорською стороною, а є лише оперативною інформацією детективів НАБУ. Якщо Насіров відмовиться здавати британський паспорт, прокуратура може клопотати про зміну йому запобіжного заходу, а отже розмір застави може ще підрости.

Варто зазначити, що це другий скандал з подвійним громадянством за останні кілька тижнів. Так, раніше виявилося, що автор плану здачі в "оренду" Криму Росії нардеп та вже колишній "радикал" Андрій Артеменко окрім українського паспорту має також "аусвайс" Канади та ще однієї країни, яку він назвати не схотів. "…І ще я автор законопроекту про легалізацію подвійного громадянства", - чомусь заявив він журналістам. Ніби написання законопроекту якось виправдовує порушення чинних законодавчих норм…

Зараз у Ляшка вирішили попіаритися на цій темі, вимагаючи порушити справу проти "подвійників". "Ми в Радикальній партії переконані: необхідно вводити кримінальну відповідальність за дачу неправдивих даних про наявність другого / інших громадянств при прийомі на державну службу та проходження спеціальної перевірки", - заявив нардеп Сергій Рибалка. Теоретично це правильно, адже той же Насіров очолив ДФС, маючи в кишені паспорти інших країн, а отже він свідомо брехав під час надання відповідного пакету документів, який передбачає заборону на подвійне громадянство.

Утім, "радикалам" краще мовчати, ніж говорити. Адже один з "подвійних" громадян пройшов саме по їхнім спискам. А отже Ляшку та його найближчому оточенню треба було ці питання з'ясовувати перед тим, як брати таких людей як Артеменко до себе.

Інше питання, що практичної користі від другого (і третього) паспорту для держчиновника, який перебуває під арештом – ніякої. От є у Насірова британське громадянство, і чим йому це допомогло?.. Скоріше, навпаки. Якщо Україна справді бореться з корупцією, то наявність ще одного паспорту стає гарною аргументацією для посилення запобіжного заходу. І в такому випадку Лондон не заступатиметься за Насірова, а Канада за Артеменка…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme