Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді

6 лютого в Україні відзначається день стоматолога. В зоні АТО волонтери-стоматологи розвернули не тільки стаціонарну клініку і мобільні кабінети, а ще й заснували стоматологічну патріотичну радіостанцію "Тризуб ФМ"

Валентина Емінова
Головний редактор
Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби…

Журналісти Depo.ua поспілкувалися з засновником стоматологічного руху "Тризуб Дентал", волонтером, а тепер ще й радіоведучим Ігорем Ященком.

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 1

Ігор Ященко в капелюсі ведучого радіо "Тризуб"

Взагалі-то стоматологія - це біль, кров, стогін, огидне дзижчання бормашинки і вже тільки потім посмішки, сміх і сльози радості. Але коли дивишся на роботу Ігоря та його команди, забуваєш про стереотип, що стоматологи - цинічні садисти, які за пару годин нестерпного болю ще й здеруть з тебе кілька тисяч гривень.

Ігор та його колеги-однодумці вилікували зуби 12 тисячам атошників. Абсолютно безкоштовно. А наразі взялися ще й жителів Донбасу лікувати від російської пропаганди. Теж безоплатно.

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 2

Влітку 2015 року Ігор Ященко, який працював приватним підприємцем у сфері закупок стоматологічного обладнання і лікарі-стоматологи Володимир Стефанів та Тетяна Кір'ян вирішили, що їм мало обладнувати за власний кошт стомкабінети у військових частинах, придбали стоматологічний кабінет і вирушили на Донбас, лікувати зубки захисникам України. Так з'явилася організація стоматологів "Тризуб Дентал", яка за рік виросла в міцний волонтерський рух.

"Тому що нас від початку було троє, бо це патріотично, і в назві є щось про зуби", - пояснює Ігор, чому саме "Тризуб".

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 3

#Домік і три мобільник стоматологічних кабінети

Згодом неподалік Донецька на підконтрольній Україні території, наші бойові стоматологи облаштували базовий табір #Домік , де є два крісла і постійно ведеться прийом, зробивши чотири мобільних стомкабінети. Стоматології на колесах їздять по передовій, лікують зуби бійцям, а потім оздоровлений підрозділ зриває радість на сепарах.

А з цього літа з'явилося перше в світі стоматологічне патріотичне волонтерське радіо. За допомоги "Об'єднання волонтерів Запоріжжя ". Назвали його також тризубом. "Тризуб ФМ"

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 2

Редакція "Тризуб ФМ"

"Лікарі працюють дуже тяжко, дуже багато пацієнтів і треба було зробити якийсь фон для роботи. В нас був радіоприймач, шукали, що б такого послухати, але тут всі канали – сепарські. Тиждень послухали – пореготали, другий, а потім вже від цього нудити починає. Дозріли до свого радіо, купили антену і передавач, хлопці умільці написали нам програму, все стягнули до купи і зробили радіо. В цих краях українського мовлення нема, тому вибір був очевидний – 80% контенту складає наша музика, високоякісна, патріотична", - розповідає Ігор.

.

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 4

Кіт "Карієс" - один з мешканців #доміка

"Музбат" подарував "Тризубу" компакт-диски, флешку із записами: "Тінь Сонця", " ТаРута", Файфура, "Гайдамаки", Дніпропетровська ОДА передала диск із піснями, народженими в АТО. Ну і 20% контенту складають золоті хіти 80-х, переважно класика року.

Ротація на радіо "Тризуб ФМ" автоматична. О шостій ранку – Гімн України, до вечора – жвава музика, а увечері – лаундж. Радіо працює на хвилі 103,5 Мгц , 24 години на добу.

Є й дві програми - живі концерти, що їх дають артисти, коли заїжджають до #Доміка і анекдоти від атошника "Санти". Атошники вітають одне одного зі святами і днями народження.

Раптом стоматологи помітили, що їхнє радіо працює на кілька прилеглих сіл. Місцеві не приховують, що слухають українське. Особливо уважно стали слухати, коли на "Тризуб ФМ" пішли оголошення про приїзд волонтерів із гуманітаркою.

"Ми не проти, хай нарешті зрозуміють, що ми нормальні люди, - сміється Ігор. - От дивіться, тут коли обстріли, з тієї сторони в наступну мить з'являється коментар, що це карателі обстріляли. Відповіді людям надають ще до того, як в них виникли питання. Місцеві це слухають і вірять. А от з нашого боку нічого подібного нема. Українське телебачення тут не працює, газети є тільки коли їх привозять волонтери, а з радіо – сепарське, наше, і де-не-де ловить "АРМІЯ ФМ""

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 7

"Тризуби" пропонували мікрофон прес-службі місцевої військової частини, але поки що робота в цьому напрямку не закипіла.

СПОЧАТКУ ЛІКУВАТИ НЕ БУЛО ЧИМ, ТЕПЕР - НЕМА КОМУ

Це парадокс, але деякі військові отримали можливість вилікувати зуби саме завдяки війні (ну і "Тризубу", авжеж). За словами Ігоря, 80% пацієнтів приходить із застарілими проблемами. Кажуть, що все це від води, соромляться зізнатися, що так запустили зуби і не було змоги лікувати. Але стоматологу видно, що це старі проблеми, які накопичувалися роками.

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 8

"Був випадок, коли вже в літах чолов'ягу пролікували, всі зуби йому вилікували, і він каже: "Слухайте, я ще не воював, жодної користі не зробив, але вже заробив – я зробив собі зуби!" В нас армія досі на 50% паперова, і працює за наказами, уставами, що їх було затверджено ще за радянських часів. Тільки тоді в армію приходили 18-річні хлопці, без патологій, а якщо виникали якісь проблеми із зубами, то військові хірурги вирішували їх дуже просто – видаляли. А зараз в нас інша армія, є люди різного віку із різними, запущеними проблемами. І добре ще мобілізовані, але контрактникам можна було пролікувати всі зуби до того моменту, як вони потраплять на війну?!", – розповідає Ігор і додає:" зараз стан військової стоматології не покращився".

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 9

Півтора роки тому військових стоматологів в АТО було близько 80, але в них не було стоматологічного обладнання. Стоматологічна спільнота допомогла придбати обладнання, зробити стоматологічні кабінети і машини. Робочих місць з'явилося більш-менш. Але тепер стоматологів нема!

Тому Ігор Ященко, який планував приїхати в АТО на півроку, допомогти військовим медикам розгорнутися і повернутися в Запоріжжя, закинув власний бізнес (він займався поставками стоматологічного обладнання) і майже безвилазно працює на Донбасі. Посміхається: "Кинути все це і поїхати неможливо. Ми хлопцям тут потрібні, а заміни ніякої нема".

"Але тут є те, чого в мирному житті нема. Тут стоматолог може робити те, чому навчався все життя, і не треба проводити якісь консультації від дешевих до найдорожчих способів лікування, як це робиться в приватних кабінетах. Тут стоматологи викладаються на всі 100% із задоволенням"

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 10

ЗУБИ В КОЛЬОРАХ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРУ

Так-так, жовто-блакитні. І ще червоно-чорні. Такі пломби із додаванням стоматологічної фарби ставлять лікарі "Тризуба", за бажанням пацієнтів. Ігор каже, така пломба на все життя, треба тільки час від часу шліфувати.

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 6

Як стоматологи в зоні АТО видирають зуби російській пропаганді - фото 7

"Навіть було в нас замовлення - на день ВДВ приїхали хлопці з десантури: "А можна так, щоб один зуб жовтий, один білий, і так кілька поспіль. Як тельник. Погигикали разом, але не зробили. Ні, вони не на підпитку були - просто більшість наших пацієнтів з передової, а в них свої жарти".

ДОВІДКОВО

Кожного дня в волонтерських кабінетах "Тризуба" в зоні АТО отримують фахову стоматологічну допомогу 30-50 людей. Було поліковано більше 12 тисяч військовослужбовців і 500 місцевих жителів. Понад 500 військовослужбовців були запротезовані в АТО і клініках однодумців в різних містах України. Більше 50 лікарів надавали допомогу бійцям в "Тризубі" на волонтерських засадах.

Заявки на участь в проектах у якості лікаря-стоматолога надсилати пошту: [email protected] або в ф/б ( для Igor Yaschenko )

Карта для фінансової допомоги (грн): 5168 7423 4325 9481

Фото з офіційних груп "Тризуб ФМ" та "Тризуб Дентал" у Фейсбуці

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme