Родіон Шовкошитний: Є новий канал контрабанди через Майорськ - причетна влада

Волонтер Родіон Шовкошитний розповів про контрабанду під час війни, кришування і причетність місцевих органів влади до цих каналів

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Родіон Шовкошитний: Є новий канал контра…

Родіон Шовкошитний – в минулому військовий журналіст та волонтер, доброволець, учасник бойових дій на Савур-Могилі. Протягом 11 місяців, з червня 2015 по травень 2016 року, входив до складу однієї зі зведених мобільних груп по боротьбі з контрабандою у зоні проведення АТО.

Дані мобільні групи були створені Службою безпеки України за командою Президента України з ініціативи волонтерів. До їх складу входили представники всіх підрозділів і служб: військова прокуратура, поліція, фіскали, СБУ, прикордонники, ЗСУ і волонтери – останні в якості громадського контролю.

Однак, через 10 місяців діяльності таких мобільних груп волонтерів почали "виживати", а через 11 місяців у їх складі вже не було жодного волонтера. Про це ми і поспілкувались з Родіоном.

- Ви на той момент були позаштатним співробітником СБУ і теоретично могли продовжити діяльність? Чи не могли?

- Не міг. Моя посада мала назву: "Гласний позаштатний співробітник". Це особа, яка не входить до штату СБУ. При цьому і наказів ніхто не віддає. Власне, це був формальний статус, який давав нам законне право знаходитись на лінії зіткнення, працювати в тих групах і отримувати якесь фінансування в СБУ на життєдіяльність там. Ну і ще цей статус давав мені право відбирати первинні пояснення в затриманих – прошу не плутати з допитом.

- За чиєї ініціативи вивели волонтерів з цих мобільних груп?

- З ініціативи СБУ. Взагалі, починалося все це з того, що була ініціатива конфісковувати на користь української армії автомобілі та вантажі, переважно продукти харчування, які йшли нелегально (тобто, контрабандним способом) через лінію зіткнення в ОРДЛО. Ось така була ідея. Під цю ідею тоді мали підганяти і законодавчу базу.

В принципі, всім ця ідея сподобалась і ми впряглися. Але потім стало зрозуміло, що з точки зору закону тут нічого не вдієш, а порушувати закони зі співробітників ніхто не хотів, що логічно.

Бо ж тільки кілька днів тому Кабмін, під тиском блокади, затвердив порядок, який дає право конфісковувати контрабандний вантаж рішенням суду. Ми цей порядок чекали ще у 2015 році. Але навіть він не вирішує проблему. Поки не буде законодавчо прописаної кримінальної відповідальності, поки не буде прописано великих штрафів (там передбачено штраф, але він дуже малий), поки суди не будуть реформовані (а всі суди місцеві і вони 90% порушників відпускають) – вирішити проблему контрабанди буде дуже важко.

Плюс у нас немає чітко проведеної лінії зіткнення. Її ніхто ніколи не бачив (постійний порядок і мав би її визначити). Тому тут також криється слабке місце даного питання. Не варто забувати і про наш кордон з Росією. Через Росію від нас йде в ОРДЛО величезний обсяг товарів.

Тобто, це дуже комплексна проблема, яку можна вирішити лише в комплексі реформувавши і суди, і законодавчу базу.

Але, менше з тим, хоч головна ідея і не спрацювала "зусиллями" кабміну, нам вдалося своїми діями зменшити той потік контрабанди. Принаймні, в перші 11 місяців, коли у складі мобільних груп були волонтери. Як воно пішло після того – я не знаю, тому що мене там вже не було. Але на момент нашого виходу звідти, загальний об'єм контрабанди зменшився, на мою думку, десь на 80%.

- Зменшився в першу чергу за рахунок розголосу, чи були інші, більш вагомі, важелі впливу?

- По-перше, так, розголос. Ці моменти почались дуже активно висвічуватись: там один чимось займається, там інший щось "кришує" – все це почало публікуватись. Плюс СБУшники, плюс фіскали щось знаходили… Так от, про це постійно говорилося на загал, плюс постійно доповідалося на самий верх, тому певні важелі впливу на все це були.

Наприклад, головною проблемою у нас було Новолуганське. Спочатку там тихесенько ходила контрабанда, а потім взагалі караваном поперло. У мене в мобільній групі було два десятки добровольців, які в групі постійно знаходились на ротації по 10 чоловік. Це були люди, які зважились працювати на волонтерських засадах: волонтери заправляли автомобіль, надсилали продукти, і все – зарплатні вони не отримували. Так ось, завдяки їм у мене в мобільній групі було два додаткових екіпажі, які ми на своїй дільниці поставили цілодобово, тому нам вдалося той трафік припинити майже повністю.

Я хотів таких ще два екіпажі ставити в район Новолуганського, а також на Щастя, озвучив її, і нас (волонтерів) вивели зі складу мобільних груп і цю ідею реалізувати не вдалося.

Ще один добровольчий екіпаж у мене був "блукаючим". Він працював там, де потрібна була його участь: і з Курахівською групою, і з Лисичанською, і з Бахмутською, і з Волновахською.

- А в цілому станом на сьогодні ситуація якось рухається у бік вирішення, чи навпаки – відкочується назад?

- З того що я бачу, спостерігаючи за ситуацією (а люди свої залишились і з того боку, і з цього боку, і в силових структурах – тому руку на пульсі тримаю) я можу сказати наступне: нещодавно мені надійшла інформація, що Новолуганське і Верхньоторецьке стоять – там руху контрабанди немає зовсім. А це були найбільші канали в Донецькій області.

Зате зараз новий канал відкрився – через Майорськ. Там на розвилці є "логістичний центр": з нашого боку туди заходить вантажівка з товаром, а з Горлівки приїжджають так звані "ослики", челноки, і перевозять його своїми автімками. І так кілька разів. Завантажують фуру, яка стоїть за нашим "нулем", заїздить наступна. І вже з Горлівки люди підтверджують, що до них пішов український товар. Але тут проблема на рівні місцевих органів влади, які причетні до цього каналу. І це вже з ними треба вирішувати. А також з фіскалами і прикордонниками, які стоять на цьому логістичному центрі і допускають за винагороду цей челночний рух.

- Повернімось до питання виключення волонтерів з мобільних груп. Перед тим, як ці групи формувались – була двогодинна зустріч волонтерів з Президентом України Петром Порошенком, яка і вплинула на участь волонтерів у цьому процесі. А чи були спроби через Президента перешкодити виключенню волонтерів зі складу цих мобільних груп?

- Ні, не було. По-перше, це сталося миттєво. Нас просто вичеркнули з бойового розпорядження груп. Не знаю, чи інформували Президента про це взагалі, і якщо інформували – то хто і як. Але якихось дій з його боку не було. Хоча ще тривалий час СБУшники доповідали, що волонтери в групах працюють – коли їх вже жодного не було.

Так само і особисто я не намагався довести інформацію до Президента з цього питання, тому що вже наприкінці діяльності цих груп певні співробітники СБУ, яких спеціально прислали з ГУ, намагалися проти нас, волонтерів, сфабрикувати хоча б якісь справи. Тобто, хотіли волонтерів прибрати по-поганому і було зрозуміло, що далі разом ми працювати не будемо вже за будь-яких обставин.

- Побутує думка, що ця війна триватиме доти, поки це буде вигідно тим, хто контролює її хід, зокрема контрабандні потоки. Тобто, що це не стільки неможливість ЗСУ протистояти агресії Росії, скільки глобальний "договорняк". Ви її поділяєте?

- Ні для кого не секрет, що війна – це великий бізнес. У тому числі й наша війна. Взагалі, з контрабандою можна боротись, якщо є бажання і політична воля. Ця політична воля була спочатку, потім її не стало. Принаймні, я не бачу її… Власне, тому волонтерів і прибрали з тих мобільних груп.

Але треба також розуміти, що та агресія Росії, яка є – вона ділиться на наявну (вже введений на Донбас контингент) і потенційну (війська на кордоні, постійна загроза більш масштабного вторгнення). В серпні 2014 року нам усім здавалося, що скоро війна закінчиться і ми будемо на державному кордоні з Росією. Зараз лінія зіткнення, скажімо так, стабільна протягом тривалого часу.

А контрабанда – це не причина, це наслідок. Вона припиниться, власне, як і війна в цілому, коли ми візьмемо під свій контроль весь україно-російський кордон.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme