UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені NASA хочуть захистити Марс штучним магнітним полем

Дослідники вважають, що відновити атмосферу Марса можна завдяки потужному магнітному екрану

Цей екран допоможе майбутнім колоністам змінити планету, а також захистить їх від знищення Сонцем, пише Depo.ua з посиланням на Science Alert.

"Це пропозиція усуває багато сонячних процесів вітрової ерозії, які відбуваються в іоносфері і верхніх шарах атмосфери планети. З плином часу це дозволить збільшити тиск і температуру на планеті", - пояснюють дослідники в супровідному документі.

Керівник планетологічного відділення NASA Джим Грін вважає, що концепція може здатися "химерною", проте інженери вже обговорюють можливість створення надувних або розсувних джерел магнітного поля потужністю 1-2 Тесла, чого достатньо для відхилення частинок плазми Сонця і захисту клітин астронавтів від ушкоджень під час далеких перельотів.

Якщо уявити цю технологію в масштабі, то магнітний екран на орбіті Марса, де сила тяжіння планети і Сонця будуть врівноважувати один одного, дозволить змінити склад атмосфери планети.

Зокрема, це призведе до змін в балансі припливу і відтоку повітря з атмосфери Марса. Установка такого щита закриє полюса Марса від дії сонячного вітру, в результаті чого відтік повітря впаде майже до нуля, а вулкани і інші джерела нових молекул в атмосфері Марса нікуди не пропадуть. Внаслідок цього щільність атмосфери Марса буде швидко зростати.

Завдяки цьому, температура повітря на Марсі буде поступово збільшуватися, і коли вона виросте всього на 4 градуси Цельсія, полярні шапки червоної планети, що складаються з вуглекислоти, повністю розморозяться, і щільність атмосфери різко зросте.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme