Гаазький суд за місяць може заборонити Росії чинити злочини на Донбасі і в Криму

Міжнародний суд ООН в Гаазі може зобов'язання Росію припинити протиправні дії проти населення Донбасу і Криму вже за 1-2 місяці

Про це повідомила прес-секретар Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца, з посиланням на "Європейську правду".

"Сьогоднішнє слухання, яке починається саме 6 числа – це усні слухання не по суті справи, як такої, а щодо попереджувальних заходів, яких вимагає Україна від Російської Федерації", – цитує її "Інтерфакс-Україна".

Київ розраховує на ухвалення судом рішення про захист цивільного населення від протиправних дій країни-агресора. За її словами, це рішення є необхідним у контексті загострення ситуації в Авдіївці та репресій в Криму.

"Рішення щодо цих слухань має бути прийнято за 1-2 місяці і є обов'язковим для сторін", – наголосила Беца.

Водночас вона вказала на ризик того, що Росія відмовиться виконувати рішення суду і в такому випадку Україна вимагатиме від ООН контролю за виконанням рішення.

Нагадаємо, в січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Суд у Гаазі проведе громадські слухання за позовом України проти Російської Федерації з 6 по 9 березня.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

Згідно з даними ООН, у січні-лютому 2017 року кількість загиблих і поранених серед мирного населення внаслідок війни на Донбасі подвоїлася порівняно з попередніми двома місяцями.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme