Чому криза Авдіївки далека від вирішення (КАРТА)

Місто на лінії розмежування продовжує перебувати у центрі уваги

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чому криза Авдіївки далека від вирішення…

Depo.ua продовжує відстежувати події у зоні проведення антитерористичної операції. Авдіївка ніяк "не хоче" залишати передовиці засобів масової інформації, підкидаючи все нові й нові приводи.

Станом на сьогодні місто вкотре за останній кілька місяців перебуває на порозі комунальної і, як наслідок, соціальної катастрофи. Зараз в Авдіївці відсутні: електроенергія і тепло (на вулиці лише +10 градусів за Цельсієм), а запасів питної води залишилось в резервуарах лише на кілька діб.

Все це сталось внаслідок безперервних обстрілів, які бойовики ведуть вже четвертий день по місту. Прес-центр штабу АТО повідомляє, що в Авдіївці обстріли ведуться "з мінометів різних калібрів, гранатометів та стрілецької зброї", тоді як волонтери і військові з передка більш інформативні: ворог використовує танки та 152-мм гармати.

За наявною інформацією, обстріл здійснювала горлівська "3-а окрема мотострілецька бригада "Беркут", на озброєнні якої знаходяться танки Т-72Б, 1989 року.

При цьому, за даними керівника проекту "Стоп терор" Семена Кабакаєва, цієї ночі нашими бійцями було підбито один ворожий танк. Звісно, в масштабах того, що зараз відбувається на фронті – це досить дрібне досягнення, але в масштабах Авдіївки – переоцінити його значення неможливо. За повідомленням тих же волонтерів, саме цей танк протягом останніх трьох днів "кошмарив" і позиції наших військ у "промзоні", і житлові будинки мирного населення.

Менше з тим, обстріли Авдіївки продовжились і після цього. Як написав голова Донецької ОВЦА Павло Жебрівський у Твіттері сьогодні зранку: "Окупанти стріляють по околицях Авдіївки і позиціях ЗСУ. Місто без електрики. на 7:45 все ще не було письмових гарантій припинення вогню".

Нагадаємо, що гарантії припинення вогню з боку росіян потрібні для того, щоб ремонтні бригади змогли приступити до виявлення місць пошкоджень та відновленя ліній електропередач, а також до ремонту Донецької фільтрувальної станції, адже в Авдіївці, у результаті бойових дій в неділю ввечері сталося пошкодження високовольтної лінії і досі відсутнє централізоване електропостачання.

Також, як уже повідомлялося, у місті тимчасово припинено централізоване водопостачання, а теплопостачання міста здійснюється централізовано за рахунок заводської теплоенергоцентралі на природному газі.

Але найголовнішим у цій всій ситуації бачиться те, що наразі не видно шляхів вирішення даної проблеми. З одного боку Збройні сили України демонстративно не поспішають йти у наступ і відсунути лінію фронту на Схід. Очевидно, немає політичної волі.

З іншого боку, самі по собі бойовики нікуди не підуть. Більше того, як повідомлялося раніше, за інформацією народного депутата і керівника "Інформаційного спротиву" Дмитра Тимчука, окупанти здійснюють посилення своєї групи на цій ділянці, перекинувши до Авдіївки нову ротну тактичну групу.

Зокрема, днями туди було переправлено відразу дві колони – у першій 8 вантажівок з особовим складом, боєприпасами і спорядженням, 4 ББМ (1 МТ-ЛБ і 3 БМП-2), "Урал" з ЗУ-23-2 та два автокунга (один з польовою кухнею), а в другій – 3 "Камаза" (один з них броньований), 4 БТР-80, 1 БРДМ-2 і 3 МТ-ЛБ (дві у варіанті самохідного ПТРК "Штурм-С").

І головна мета терористів – зовсім не Авдіївка. Вони прагнуть за будь який кошт повернути втрачені позиції на цьому рубежі. Мова йде про вже згадану ДФС, про опорні пункти "Алмаз-1" і "Алмаз-2", а також про відновлення з їх боку контролю над трасою Донецьк – Горлівка. Авдіївка ж у цій ситуації стала заручником ситуації. Такою собі больовою точкою, тиснувши на яку, можна спробувати змусити українську владу піти на певні поступки.

Тому, поки що, ситуація залишається у підвішеному стані. Коли і у який бік вона вирішиться – буде залежати від політичної волі української влади і можливості ЗСУ виконати цю волю. Терористи вкотре зробили свій хід. Тепер м'яч, що називається, на половині поля нашої команди.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme