UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені дізналися, чому вимерли останні мамонти на Землі

Біологи з Каліфорнійського університету назвали причину зникнення останньої популяції мамонтів на Землі

Мамонти, які ще жили на острові Врангеля, коли в Єгипті будували піраміду Хеопса, вимерли через накопичення генетичних мутацій, повідомляє Depo.ua з посиланням на Science Alert.

"Ми побачили щось на зразок грецької трагедії, записаної в ДНК бідного мамонта. Якщо ви подивитеся на ДНК цього мамонта, ви побачите всі погані мутації, які можливо", - пояснює еволюційний генетик Ребекка Роджерс з Університету Північної Кароліни.

Йдеться про втрати безлічі нюхових рецепторів, а також зміни в активності генів, що відповідають за вибір партнера і положення в соціальній ієрархії. Саме ці мутації могли призвести до зникнення популяції мамонтів на острові Врангеля на північ від Сибіру.

Роджерс з колегами порівняли геноми мамонтів з острова Врангеля і з материка. Аналіз показав, що мамонт з острова Врангеля мав цілий ряд шкідливих мутацій, які не зустрічались у його родича з континентальної Сибіру. Зокрема, мутації в гені під назвою FOXQ1 могло вплинути на структуру волосся мамонта, зробивши шерсть більш тонкою. Це, разом зі складнощами в добуванні їжі через втрату частини рецепторів, певно, і призвело до загибелі останніх мамонтів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme