UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Миколаївці назбирали боргів за газ понад 190 млн грн

Газовики пояснюють заборгованість збільшенням ціни газу та зменшенням соціальної норми на обігрів

Миколаївці назбирали боргів за газ понад…

Станом на 1 лютого сумарна заборгованість побутових споживачів Миколаївської області за газ склала 354 млн грн. Про це Depo.Миколаїв повідомили в прес-службі "Миколаївгазу".

З початку опалювального сезону загальна сума боргу перед постачальником газу "Миколаївгаз збут" зросла в 2,5 рази. "Левова частка заборгованості припадає на споживачів природного газу, які проживають безпосередньо в Миколаєві - понад 190 млн грн", - повідомляють газовики.

Фахівці компанії пояснюють ситуацію двома факторами. Перший - збільшення ціни природного газу, що використовується в опалювальний період. Другим фактором вважають зменшення Кабміном з травня 2016 року соціальної норми на обігрів приміщень з 7 куб. м до 5,5 куб.м на 1 кв.м. опалювальної площі. Це відбилося на користувачах комунальних послуг, яким держава надає пільги та субсидії.

"Велику частину заборгованості за спожитий природний газ становить сума недоплати споживачів, що мають пільгу або субсидію. Частково це пов'язано з тим, що деякі з тих, кому призначена державна допомога, припиняють стежити за своїм споживанням і сплачувати різницю між встановленою ним нормою і реально використаним обсягом газу", - говорить директор "Миколаївгаз збуту" Наталія Левченко.

Також газовики зазначають, що відіграє роль своєчасна передача споживачами фактичних показань газових лічильників. "У разі, якщо споживач не ставить компанію до відома про свої реальні обсяги споживання газу, йому автоматично виробляються прогнозні нарахування на рівні планового місячного обсягу, виходячи з групи споживання. Ці нарахування можуть перевищувати реальний обсяг споживання газу абонентом. А у випадку з одержувачами субсидії - встановлену їм органами соціального захисту норму. Таким чином, за кілька місяців на особовому рахунку таких споживачів поступово можуть накопичуватися борги", - пояснюють газовики.

З наближенням закінчення опалювального сезону ця проблема є особливо актуальною. По-перше, щоб зробити взаєморозрахунки з органами соціального захисту населення, підприємству потрібно знати реальні витрати газу, який спожили в опалювальний період субсідіанти і пільговики. Для цього вони зобов'язані щомісяця передавати показання використаного обсягу природного газу та робити звірки з "Миколаївгазом".

Додається, що важливою є також своєчасна і в повному обсязі оплата за спожитий енергоресурс. Інакше багатьом з споживачів-субсідіантов, навіть якщо вони вписалися в норму, через відсутність оплати субсидія може бути припинена, або ж по закінченню опалювального періоду некоректно повернуть невикористану суму субсидії згідно з чинним законодавством.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme