Хроніки окупації Криму: тітушки напали жінок, які закликали до миру

Напередодні ввечері Сергій Аксьонов заявив, що поки не готовий відповісти на пропозицію про переговори з представниками Верховної Ради, "оскільки не вважає легітимною владу в Києві"

Хроніки окупації Криму: тітушки напали ж…

З частини в Саках, де розташована авіаційна морська бригада, в ніч на 5 березня 2014 року вдалося перекинути на материк чотири вертольоти - один Ка-27 і три Мі-14, а також три літаки - два АН-26 і один Б-12.

Хроніки окупації Криму: побиті

Офіцери Сакської авіабригади, віддані присязі, прийняли самостійне рішення і врятували боєздатні літаки і вертольоти своєї частини, вилетіли в Україну, не чекаючи захоплення бойової техніки.

Коли з сакського аеродрому злетіла авіатехніка, з гарнізону під Сімферополем, де базується авіація Чорноморського флоту Російської Федерації, в небо теж піднялися два СУ-24. Але українцям вдалося створити перешкоди і літаки не змогли перехопити українські повітряні судна.

Генштаб ЗСУ повідомив, що за їхньою інформацією в Джанкої знаходиться 1-й механізований батальйон "Схід" 18-ї ОМБР, що дислокується в Калинівці Чеченської Республіки. В Криму також перебувають військовослужбовці 31-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ, яка дислокується в російському Ульяновську, і 22-ї бригади спецпризначення з Краснодарського краю.

Хроніки окупації Криму: побиті

До військової частини А0883 (Керч 9-й кілометр), яка охороняє повітряний простір України, під'їхали дві вантажівки з російськими номерами. Українські військові відмовились здаватися і передали інформацію про ультиматум керівництву в Севастополь.

Хроніки окупації Криму: побиті

До частини під'їхали дружини і мами бійців, які просять росіян відступити, і заявляють, що готові захищати своїх рідних, які служать в частині

Хроніки окупації Криму: побиті

У Севастополі російський спецназ зруйнував об'єкти в зенітно-ракетному полку на Фіоленті, частина заблокована, розбита апаратура управління

Державна прикордонна служба фіксує випадки мародерства з боку збройних сил Російської Федерації. Про це на брифінгу в Кабміні повідомив перший заступник голови Держприкордонслужби Павло Шишолін

"Я можу вам назвати мародерство не самооборони, а мародерство з боку Збройних сил Російської Федерації. У мене познімали системи космічного зв'язку з "Сімферополь-авіа", у мене зняли обладнання із засобів зв'язку в окремих пунктах управління в штабах", - розповів він.

Шишолін зазначив, що 8 підрозділів Прикордонної служби України заблоковані.

"Жоден з них не залишив лінію державного кордону, незважаючи на те, що один з них - відділ прикордонної служби "Керч"- це поромна переправа, оточена більш ніж 100 людьми зі зброєю", - зазначив він.

Хроніки окупації Криму: побиті

На корветі "Тернопіль" ВМС України, командир якого ошелешив голову ЧФ РФ своїм "русские не сдаются", оголошено бойову тривогу. Перед "Тернополем" демонстративно пришвартувався корабель ЧФ РФ з озброєними морськими піхотинцями на борту. Російські військові відрізали "Тернопіль" від постачання з боку суші. Два підступи до причалу повністю перекриті людьми у військовій формі озброєними снайперськими гвинтівками, кулеметами та автоматичною зброєю.

Командир корвету "Тернопіль" Максим Ємельяненко зазначив, що наочно видно підготовку захоплення корабля, але його екіпаж готовий битися.

В урядові будівлі Сімферополя почали пускати на роботу не тільки депутатів, а й простих співробітників. З'явилися перші світлини з Ради міністрів Криму. Чиновники тепер розгрібають завали і готуються до ремонту. Деякі кабінети в будівлі розгромлені. Імовірно, це зробили збройні люди, які захопили Совмін в ніч на 27 лютого.

Хроніки окупації Криму: побиті

Столи перевернуті, оргтехніки або немає, або не працює. Майже всі двері вибиті. Серверну розбито.

Хроніки окупації Криму: побиті

Деякі коридори Совміну забарикадовані, один з банкоматів розтрощено. У внутрішньому дворі урядової будівлі знаходиться бронетехніка без розпізнавальних знаків.

Хроніки окупації Криму: побиті

Українські військовослужбовці зенітно-ракетного полку в Євпаторії, щоб уникнути провокацій, здали свою зброю на склад і стали на його охорону.

"Сьогодні прибули близько 50 осіб в російській формі, на машинах були російські номери. Вони запропонували, щоб особовий склад включив їм техніку для польового чергування. Я відмовився, тому що ми служимо українському народові", - розповів командир зенітно-ракетного полку полковник Андрій Матвієнко.

За його словами, українським військовослужбовцям вдалося домогтися, щоб ці люди виїхали, але через півгодини повернулися в кількості 500 осіб, серед яких були і люди цивільному.

"Мені сказали здати зброю. Я відмовився. Почали лізти через ворота, кидати каміння, провокувати. Офіцер російської армії заявив, що якщо я не відкрию ворота, він пустить народ попереду, в який я стріляти, природно, не буду, і роздасть їм нашу зброю, - додав командир полку. - Коли ці провокації дійшли до піку, я прийняв рішення, щоб не провокувати і не привести до кровопролиття, здати зброю на склад і стати живим щитом на її захист".

У Керчі, де російські військові заблокували військову частину морської піхоти, до окупантів приєдналася група агресивно налаштованих осіб. Як повідомили очевидці, близько воріт частини знаходяться близько 40 цивільних з російськими прапорами, які агресивно цікавляться у перехожих "за Україну вони, або за Росію", а також вимагають якийсь пароль для вільного переміщення близько частини. Судячи з їхнього зовнішнього вигляду, особливостей поведінки та використання в розмові кримінального жаргону велика ймовірність того, що в акції беруть участь колишні в'язні місцевої колонії, звільнені нещодавно за амністією.

Майор Олексій Нікіфоров з батальйону морської охорони в Керчі заявив, що військові "ніколи не відмовляться від присяги".

Хроніки окупації Криму: побиті

Євпаторійські активісти планують силове захоплення будівлі мерії і повалення міського голови Андрій Даниленко.

Телеканал АТР повідомляє, що біля кримських газопроводів невідомі військові встановили бронетехніку і розташували вогневі точки з кулеметами.

Представники "кримської самооборони" напали на кореспондента сайту "Аргументы недели Крым". Активісти намагалися відібрати і розбити камеру, а також викручували журналісту руки. Крім того, надійшла загроза того, що якщо кореспондент зробить ще хоч один знімок, вони його "приб'ють".

Під час акції "Жінки проти війни" що проходила у військовій частині на вулиці Карла Маркса в Сімферополі сепаратисти влаштували бійку із жінками, що вийшли підтримати військовослужбовців Збройних сил України.

Близько 40 молодих дівчат прийшли з антивоєнними плакатами, вони вигукували: "Ні війні!", "Ми не хочемо війни!". На дівчат накинулися члени так званої "самооборони", які постійно перебувають біля входу в штаб. Вони порвали всі плакати і почали відтісняти дівчат на проїжджу частину вулиці Карла Маркса. Лише приїзд міліції вберіг пікетувальниць від побиття.

У Бахчисараї та Феодосії також пройшли мирні акції "Жінки - за мир".

Військову частину А-0883 в Керчі намагаються захопити озброєні люди. До частини під'їхали три вантажівки з особовим складом, вони розосередилися по периметру вздовж паркану. Дві групи зі стрілецькою зброєю, схожим на кулемети, розташувалися по обидва боки від КПП.

"Парламент Криму" вирішив оскаржити судову заборону "референдуму". Нагадаємо, окружний адміністративний суд Києва за позовом Генеральної прокуратури України визнав незаконними рішення Верховної Ради Криму про зміну складу Ради міністрів Криму, призначення Сергія Аксьонова та про призначення референдуму про статус автономії.

У Феодосії припинився підвіз продовольства заблокованому росіянами батальйону морської піхоти. Про це розповів офіцер прес-служби Міністерства оборони України Владислав Селезньов.

"Тепер збройні російські солдати і проросійські активісти не підпускають до території частини представників ЗМІ. Таке рішення прийняв керівник протестної акції відставний генерал Остриков після того, як прийшов до розуміння того, що неправомірні дії його команди дуже чітко фіксуються журналістами, в тому числі іноземних ЗМІ. Обмеження не стосується журналістів з Росії", - повідомив він.

За його словами, призупинено підвезення продуктів харчування та води для українських військових. Фірма, яка забезпечує харчуванням українських моряків, не має можливості завозити продукти на територію частини.

Російські бойові кораблі заблокували вхід в озеро Донузлав. Ракетний крейсер "Москва" в супроводі чотирьох суден забезпечення знаходиться біля входу в бухту Донузлав, блокуючи вихід кораблів ВМС України. З суші наші кораблі під прикриттям двадцяти "зелених чоловічків", приїхали вони на вантажному авто з російськими військовими номерами і окопалися.

В Ялті близько 30 осіб заклали каменем виїзд з воріт військової частини прикордонної служби по вулиці Рузвельта. Коли активісти звернулися в міліцію, там відповіли, що вони підпорядковуються "міліції Криму", а МВС України не підпорядковуються.

Джемілєв заявив, що кримські-татари займають вичікувальну позицію, але стримувати їх стає все важче. У меджлісі в Бахчисараї кажуть, що протести почнуть після референдуму 30 березня, зараз чекають підтримки від заходу, але не вірять в неї.

Невідомі викрали директора департаменту по роботі з особовим складом Держприкордонслужби Михайла Коваля біля військової частини під Ялтою. За словами очевидця, російські байкери зупинили авто Коваля, порізали шини і забрали прикордонника.

Хроніки окупації Криму: побиті

Раніше в середу він був присутній на зустрічі з особовим складом прикордонників в Балаклаві, на якій представник проросійського керівництва Криму умовляв прикордонників перейти на російську сторону. Згодом прикордонна служба повідомила, що Коваль звільнений.

США і Євросоюз поставили Росії ультиматум по Криму. Якщо Росія не поверне своїх солдатів в казарми, США і ЄС будуть змушені застосувати санкції, заявив Держсекретар США Джон Керрі.

За добу в Криму розвантажилися 5 російських кораблів. До Криму прибули два великі десантні кораблі Балтійського флоту "Мінськ" і "Калінінград", два десантні кораблі Північного флоту - "Оленегорський Гірник" і "Георгій Побідоносець", а також "Азов". З кожного корабля вивантажено як мінімум 300 осіб і 20 одиниць автомобільної техніки. З "Азова" також вивантажено 7 одиниць БТР-80 і протитанкові комплекси "Штурм". У районі озера Донузлав на півострові Тарханкут знаходяться російські кораблі СФП-183, "Москва", "Штиль", "Блискавка".

5 березня Росія розпочала репресії проти сімей українських військовиків, що проживають у Севастополі. Будинки, де вони проживають, відключені від електромережі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme