Як українські герої увели з-під путінського носа морську авіацію

Три роки тому, 3 березня 2014 року, 10 окрема Сакська морська авіаційна бригада з-під носа російських окупантів змогла вивести свою техніку з Криму

Як українські герої увели з-під путінськ…

Зробивши рішучий та сміливий переліт з аеродрому в Новофедорівці на аеродром Кульбакіне в Миколаєві, бригада стала єдиною частиною Військово-морських сил України в Криму, яка зуміла зберегти свою техніку після початку російської окупації. Як пише "Думская", рішення про перебазування фактично одноосібно ухвалив на той час в.о. комбрига. Іншого виходу не було - лишаючись в Саках з бойовою технікою, бригада прирікала себе на пасивну позицію і фактично легкий перехід під контроль загарбників. Адже на той момент російські війська майже повністю контролювали частину в Бельбеку та готувалися до захоплення частини в Євпаторії і Севастополі.

Всі офіцери погодилися з рішенням в. о. комбрига. Для збереження секретності операції, Сімферополь та Київ про неї вирішили не інформувати. Згідно плану, гелікоптери мали злітати прямо з місць стоянки, не займаючи злітну смугу, з якої мали стартувати два військові літаки АН-26. Останнім повинен був злітати Бе-12.

У росіян були всі можливості, щоб перешкодити перекиданню техніки бригади на материкову Україну, однак ті просто не чекали такого зухвало кроку й проґавили його

Гелікоптери Мі-14 злетіли без жодних проблем:

Поки російські військові намагалися зрозуміти, що відбувається, встигли залишити аеродром у Новофедорівці й літаки АН:

Лише Бе-12 ледь не втрапив у халепу. Цьому літаку-амфібії потрібно більше часу для прогріву двигунів, тож екіпаж стартуав останнім. Коли екіпаж почав вирулювати на злітну смугу, з протилежного боку до неї мчав "Урал" з російськими десантниками. Пілот миттєво зорієнтувався, розвернув літак на найближчу руліжну доріжку та злетів протилежним курсом.

Противник з перехопленням, як і розраховував комбриг, запізнився. Коли росіяни підняли штурмовики, офіцери Сакської морської авіаційної бригади були вже далеко в морі. Чотири гелікоптери та три літаки того дня успішно приземлилися в аеропорту Кульбакіне в Миколаєві.

Нагадаємо, 3 березня 2014 року російські війська взяли під контроль військову частину в Бельбеку та почали блокувати частини в Севастополі й Євпаторії, а кораблі ЧФ Росії заблокували українські кораблі "Тернопіль" і "Славутич" в Стрілецькій бухті. Командир корвету "Тернополь" вразив адмірала окупантів своїм "русские не сдаются", а Путіну доповіли, що українці на пропозиції зрадити присягу їх "просто посилають".

Наступного дня, 4 березня 2014 року Державна прикордонна служба України заявила, що російські військові прорвалися через кордон в Керчі. 204 тактична авіаційна бригада в Бельбеці провела героїчний марш, а окупанти почали штурмувати частину в Євпаторії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Крим

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme