У Харкові втікачу від путінського ФСБ відмовили у статусі біженця

Харківський суд вирішив росіянинові не надавати статус біженця або особи, яка потребує захисту

У Харкові втікачу від путінського ФСБ ві…

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в ухвалі Харківського апеляційного адміністративного суду від 15 лютого.

Позивач – громадянин Росії, уродженець міста Владикавказ у Північній Осетії, інгуш за національністю. Чоловік був оголошений Росією у міжнародний розшук. Чоловік через суд оскаржував відмову Головного управління Державної міграційної служби (ГУ ДМС) України в Харківській області надати йому статус біженця.

Інгуша на Росії підозрювали за ч. 2 ст. 208 (участь у збройному формуванні, що не передбачене федеральним законом, а також участь на території іноземної держави у збройному формуванні, яке не передбачене законодавством цієї держави, з метою, що суперечить інтересами Російської Федерації), ст. 205.3 (проходження навчання з метою терористичної діяльності) та ч. 2 ст. 205.5 (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) Кримінального кодексу РФ.

Чоловік прибув до України 17 червня 2016 року із Стамбула через аеропорт. Одразу ж він попросив статус біженця. Однак 31 серпня 2016 року ДМС, перевіривши заяву росіянина, встановила відсутність доказів його переслідування та фактів для визнання біженцем.

4 листопада 2016 року позивач звернувся через адміністрацію СІЗО із заявою-анкетою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. У цей час щодо нього тривала екстрадиційна перевірка щодо наявності підстав, які можуть перешкоджати видачі компетентним органам Російської Федерації для притягнення до кримінальної відповідальності.

Суд першої інстанції також не знайшов ознак будь-яких утисків чоловіка на Росії або будь-яких загроз, наявність яких давали би йому право отримати притулок в Україні.

"Звертаючись із заявою про надання статусу біженця, позивач зазначив про свої побоювання повернутися до країни походження Російської Федерації, оскільки він зазнає тортур, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання. Однак, матеріали справи не містять достатніх доказів, що ситуація у країні походження є такою, що надає безумовних підстав для визнання позивача біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, а ті, які характеризують загальне положення в країні походження заявника, не містять конкретних відомостей про його утиски", - йдеться в рішенні суду.

Суд також встановив, що позивач не тікав із Росії, а добровільної її покинув. "Заявник не заслуговує довіри, у зв'язку з певними протиріччями в його показаннях. Тобто при перевірці об'єктивної сторони обґрунтованого побоювання стати жертвою переслідувань відповідачем не було встановлено наявність фактичних доказів того, що ці побоювання позивача є реальними", - наголошується в рішенні.

Суд вказав, що Конвенція дозволяє не обґрунтовувати відмову надати статус біженця, якщо "є очевидні, доступні та переконливі докази, які вказують на участь заявника у скоєнні особливо тяжких злочинів". Також суд вказав, що Резолюція Ради Безпеки ООН № 1373 зобов'язує "державам піддавати терористів правосуддю та відмовляти у притулку тим, хто здійснює терористичні акти тощо".

Судді також згадали п.18 Резолюції Ради Безпеки ООН № 2178 (2014), згідно до якої, держави-члени закликані підтримувати зусилля один одного з протидії насильницькому екстремізму, який може бути позитивним середовищем для тероризму. Крім цього, харківський суд як підставу свого рішення навів кілька постанов Пленуму Верховного Суду Російської Федерації.

Таким чином, суд залишив апеляцію росіянина без задоволення, рішення про відмову йому в статусі біженця не змінив.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme