Спостерігачі ОБСЄ стали свідками стрілянини біля Ясинуватої

Спостерігачі місії ОБСЄ на Донбасі стали свідками стрілянини біля н.п. Ясинувата та Хрещатицьке під час патрулювання

Про це йдеться у звіті ОБСЄ від 4 березня, передає Depo.ua.

"3 березня об 11:15, здійснюючи патрулювання південно‑західніше підконтрольного "ДНР" н.п. Хрещатицьке, спостерігачі бачили техніку, яку вони оцінили як дві самохідні гаубиці (2С1 "Гвоздика", 122 мм) і командно-штабну машину, які рухалися на північ, а потім розвернулися у східному напрямку на відстані 2–3 км на схід від позиції СММ. Автомобілі патруля місії проїхали далі, об 11:50 перебували приблизно за 500 м від ділянки, де могло перебувати озброєння", - йдеться у звіті.

За даними СММ, о 12:00 команда СММ почула 20 одиночних пострілів зі стрілецької зброї. Згодом члени патруля почули ще 5 черг зі стрілецької зброї.

За оцінкою місії, вдруге вони чули попереджувальні постріли, оскільки стрілянина розпочалася, щойно члени патруля перемістилися на підвищення, при цьому вогонь не було спрямовано безпосередньо на спостерігачів СММ, і завершилася, коли вони повернулися до своїх автомобілів.

Окрім того 3 березня СММ ОБСЄ перебував поблизу н.п. Ясинувата, де о 8:40 спостерігачі здійснили запуск БПЛА над автошляхом Н20 і дорогою М04 поблизу Донецької фільтрувальної станції.

"Коли БПЛА пролітав приблизно за 1 км від фільтрувальної станції, спостерігачі вирішили повернути БПЛА, оскільки почули стрілянину зі стрілецької зброї. О 8:46, коли БПЛА повертався назад і був поза полем зору спостерігачів, він, попри безвітряну погоду, почав відхилятися від траєкторії польоту на схід і крутитися, не реагуючи на команди оператора. Оператор здійснив примусову посадку БПЛА приблизно за 1 км від позиції патруля, але після приземлення апарата зв'язок із ним було втрачено", - повідомили у місії.

З огляду на відсутність гарантій безпеки члени патруля не змогли повернутися до цього району, щоб забрати БПЛА.

В ОБСЄ наголосили, що це лише 2 приклади інцидентів, які останнім часом сталися зі спостерігачами.

"Кількість таких інцидентів зростає. Окрім того, спостерігачі стикаються з іншими обмеженнями свободи їхнього пересування", - підкреслили у місії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme