Щоденник "Української весни": 4 березня 1917 року

У Києві створили майбутній український парламент - Центральну Раду

Щоденник "Української весни": 4 березня…

Портал Depo продовжує проект, присвячений подіям Української революції 1917-1921 років, що стала першою масштабною спробою вибороти незалежність.

Одразу зауважимо: у минулому столітті ми встигли змінити календар із застарілого Юліанського на загальноєвропейський Григоріанський. Дати після цього трохи "попливли", тому для позначення тогочасних подій ми використовуємо два стилі - старий і новий. Рівно сто років від дня, про який ми пишемо, виповниться не сьогодні, а на 13 днів пізніше. Ми навмисно робимо цю "помилку", аби календарні дати збігалися. Щоб кожен, хто подивиться на календар, міг заплющити очі і уявити: 100 років тому, в такий же самий день з таким же числом і місяцем на календарі Україна жила іншим, але від того не менш буремним і карколомним життям.

4 березня 1917 року зміну влади у Петрограді формально було узаконено. "Вісник Тимчасового уряду" друкує два підписані у попередні дні акти – про зречення Миколи II та про відмову його брата Михайла прийняти владу. Князь Львов розсилає в інші органи влади телеграму про те, що відтепер верховне керівництво країни – це очолюваний ним Тимчасовий уряд. Однак, нагадаємо, паралельно по країні утворюються ради робітничих і солдатських депутатів, тобто фактично це було двовладдя.

У Києві знов збираються делегати від українських партій, громадських організацій та різноманітних товариств. Цього дня вони офіційно проголосили створення представницького органу – Української Центральної Ради. Одразу ж було відправлено телеграму з повідомленням про виникнення Ради у Петроград князю Львову.

Ініціативна створення УЦР та провідні позиції в ній належали Товариству українських поступовців та Українській соціал-демократичній робітничій партії. Ці сили стояли на позиціях автономізму, тобто питання про повну незалежність поки не ставили.

Приміщення, де відбулася історична подія - клуб "Родина" ("Український клуб"). До революції тут влаштовували різноманітні культурницькі заходи. Клуб знаходився у напівпідвальному поверсі будинку №42 по вулиці Володимирській. Будівля збереглася – це поруч зі станцією метро "Золоті ворота".

Інший центр революційної активності в тогочасному Києві – Рада робітничих депутатів, установчі збори якої відбуваються цього ж дня. За партійною приналежністю це були насамперед меншовики, більшовики (фракції Російської соціал-демократичної робітничої партії на чолі з Леніним), а також есери, тобто соціал-революціонери. Тобто ця Рада забрала членів загальноросійських політичних сил, які взагалі не цікавилися питаннями незалежності чи автономії України. Для них пріоритетними були теми боротьби за соціальні права.

Київська Рада робітничих депутатів зібралася у приміщенні Народної аудиторії – це нині будинок №26 на вулиці Бульварно-Кудрявській (колишня Воровського).

В українських губерніях триває ліквідація царських органів влади та передача повноважень комісарам Тимчасового уряду – тобто людям, яких призначали у Петрограді.

На фото: будинок №42 на Володимирській, де було створено Українську Центральну Раду.

Попередній випуск: 3 березня 1917 року.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme