В Україні виготовляють міні-артилерію "з нуля"

Зброярі освоюють нові зразки трьох видів мінометів

В Україні виготовляють міні-артилерію "з…

Вітчизняні зброярі взялися за виробництво "з нуля" нових зразків озброєння, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "Народну армію".

Фахівці Державного науково-випробувального центру ЗС України (ДНВЦ ЗСУ) працюють над новими мінометами калібру 120, 82 та 60 мм.

Міномети дотепер є впливовим артилерійським засобом вогневої підтримки сухопутних підрозділів тактичної ланки й доводять свою ефективність під час бойових дій на Донбасі.

На ПАТ "Завод "Маяк" розробили конструкторську документацію й технологію виробництва першого українського 120-міліметрового міномета М-120-15, який згодом дістав назву "Молот". Під час роботи до уваги брали досвід антитерористичної операції й тактико-технічні характеристики найкращих мінометів іноземного виробництва.

Далі були визначальні відомчі випробування. За їх результатами 120-міліметровий міномет М-120–15 "Молот" допущений до експлуатації у війську та потрапив в район проведення АТО.

Остаточне рішення про прийняття зразка на озброєння ЗС України буде прийняте після державних випробувань, які наразі тривають.

Так, у рамках державних випробувань з його ствола здійснили вже понад 3000 пострілів. І, як зазначають фахівці ДНВЦ ЗСУ, завдяки спеціальному покриттю каналу ствола, застосованому при виробництві, його внутрішні геометричні розміри не змінилися. Крім того, порівняно з радянським 120-міліметровим мінометом вітчизняний демонструє негірші результати за точністю стрільби. Та ще й український міномет на 65 кг легший від 120-мм міномету ПМ-38. Важливо зазначити, що "Молот" повністю виготовлено з вітчизняних матеріалів.

Відтак, розпочалося виробництво в Україні лінійки цього виду артилерійського озброєння різного калібру. До їх виробництва долучилися кілька вітчизняних підприємств, які входять до Держконцерну "Укроборонпром"".

Вітчизняний 82-міліметровий міномет демонструє на полігонах результати кращі за радянський 82-міліметровий міномет 2Б14 "Поднос". Завдяки використанню в конструкції спеціальних титанових сплавів, український міномет легший. Також тут застосовано зовсім іншу конструкцію з'єднання ствола міномета з плитою.

Як пояснюють фахівці ДНВЦ ЗСУ, завдяки цьому суттєво скоротився час підготовки міномета до стрільби та перенесення вогню по цілі при значних доворотах. Це саме те, що потрібно нині на передовій. На випробуваннях зі ствола міномета калібру 82 мм на сьогодні здійснили вже близько 5000 пострілів, які майже не позначились на якості його внутрішнього покриття та геометричних розмірах. Наступне завдання виробників і науковців — зберегти цю тенденцію й після 10 000 пострілів.

Особливої уваги заслуговує розробка українського міномета калібру 60 мм, призначеного для знищення живої сили й техніки противника, розташованої в укриттях або окопах.

На відміну від 120-міліметрового та 82-міліметрового мінометів, це справжній зразок "кишенькової" артилерії, адже за габаритами його можна розглядати як індивідуальну зброю. Ствол міномета, який має вагу близько 11 кг, обладнано механізмом для прицілювання та спусковим гачком, дає змогу вести вогонь, як кажуть, з руки. Така конструкція допоможе контролювати кожен постріл, уникати подвійного заряджання та сприятиме підвищенню безпеки для його обслуги в цілому. А це є дуже важливим з урахуванням динамічних умов бою.

Міномет за результатами випробувань стрільбою мінами поліпшеної аеродинамічної форми наближений до характеристик мін післявоєнного зразку радянського міномета калібру 82 мм. Ствол має добрий запас міцності, а хиткість міномета зведено майже до нуля. Планують, що вага (разом із плитою) серійного зразка цього ергономічного міномета не перевищуватиме 20 кг, кут підвищення становитиме від +15° до +85°, кут обстрілу в горизонтальній площині - 360°, прицільна дальність - 80-2500 м.

Читайте також: В Україні винайшли унікальний безпороховий міномет

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme