У Києві відкрився унікальний Музей новин

2 березня в "Мистецькому Арсеналі" розпочав свою роботу перший в Україні Музей новин, присвячений 20-річчю ТСН

У 10 виставкових залах представлена експозиція про виробництво і вплив новин, вражаючі історії журналістів і героїв їхніх сюжетів, а також найбільш значущі артефакти незалежної України, зони віртуальної реальності та інтерактиви.

"Це спроба подивитися та інтерпретувати історію нашої країни крізь призму новин. Гості музею зможуть відчути себе президентом, перенестися у 24 серпня 1991 року, побачити, як разом із суспільством змінювалися і самі новини. Ми хочемо показати філософію і принципи ТСН. Для нас важливо, щоб люди зрозуміли, чому з великої кількості інформації, яку редакція отримує щохвилини, лише кілька новин потрапляють в телевізійний ефір", — розповідає співкуратор проекту, директор інформаційного мовлення "1+1 медіа" Сергій Попов.

У перший день роботи Музею новин подивитися експозицію прийшли кілька тисяч людей. Одними з перших відвідувачів стали Алла Мазур, Соломія Вітвіцька, Олег Скрипка, Євген Галич, Юлія Саніна, Дмитро та Ольга Шурови, Марічка Бурмака, Ірина Геращенко, Рафат Чубаров, Микола Кулєба та інші.

Серед унікальних експонатів — тріумфальні статуетки з "Євробачення" Джамали і Руслани; чемпіонський пояс за версією WBC Віталія Кличка; легендарний прапор, який Чорновіл зі своїми соратниками заносив до Верховної Ради 24 серпня 1991 року; чернетка Акта проголошення незалежності України з особистого архіву дисидента Левка Лук'яненка; "Кобзар", який літав у космос із Леонідом Каденюком; олімпійські медалі Лілії Подкопаєвої тощо.

"Мене весь час запитують, як виглядають олімпійські медалі, чи можна їх десь побачити, сфотографувати, — говорить олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва. — І ось, нарешті, всі охочі зможуть їх побачити на власні очі. Для мене участь у такому унікальному проекті — велика честь і визнання. Адже зараз для українців важливо пам'ятати про свої перемоги і пишатися своєю історією".

Експозиція музею нараховує 10 залів з інтерактивними зонами, кожен з яких присвячений окремій темі. Так, в одному із залів відвідувачі дізнаються, як люди стають героями новин і як змінюється їхнє життя після виходу матеріалу в ефір, побачать ролі ведучих і журналістів у цьому процесі. У музеї також є голосування і тести: гостям запропонують відповісти на питання з журналістської етики, визначити, яка новина достовірна, а яка – ні.

"Музей новин — це проект, який піднімає одне з найбільш насущних "проклятих питань" сучасності: як орієнтуватися у світі, переповненому інформацією? Хто продукує усі ці терабайти новин, як і на що це впливає, яка його темна сторона, а яка — світла?" - коментує проект директор Мистецького Арсеналу Олеся Островська.

Окрема частина експозиції зосереджена навколо 100 головних новин сучасної України. Над цим рейтингом працювало журі із понад 30 експертів: істориків, політологів, соціологів, журналістів, громадських діячів і лідерів думок. Кожен охочий також зможе проголосувати за 10 найважливіших новин в історії незалежної України.

Крім того, в Музеї відтворили студію "Телевізійної служби новин". Відвідувачі зможуть спробувати себе у ролі ведучого або репортера, прочитати випуск новин із суфлера або записати прогноз погоди.

Вже 3 березня протягом дня всі випуски ТСН будуть транслюватися із Музею новин.

Музей новин, 2 — 26 березня.

Графік роботи: вівторок — неділя, з 11:00 до 20:00.

Місце: "Мистецький Арсенал", вул. Лаврська, 10-12.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme