Як зоозахисники повстали на захист запорізького пенсіонера, що врятував собак

Запорізькому пенсіонерові Зауру Пруїдзе загрожує до 15 років ув'язнення через те, що врятував собак від жорстокої смерті

Олеся Нєдєліна
Журналіст регіональної редакції Depo.Запоріжжя
Як зоозахисники повстали на захист запор…

Таких масових акцій зоозахисників, як 2 березня – ще й спрямованих на захист не тварин, а людини, Запоріжжя ще не бачило. Під місцевим апеляційним судом зібралося понад сотня людей з кількох міст України, які виступили на підтримку 68-річного запоріжця Заура Пруїдзе, якого звинувачують у замаху на вбивство приватного охоронця.

Людина, собаки та нелюдь

Ось територія запорізького автопідприємства, де 1 і 2 лютого розігралася кривава трагедія за участю людини, собак та нелюді.

Пенсіонер Заур кілька років працює тут охоронцем, допомагають йому чотирилапі безхатьки. Нині їх двоє, одна шкутильгає. Ще одна досі у ветлікарні - в неї сокирою розрубана морда. Найрозумніша з тваринок, за словами Заура, просто втекла. Вони - жертви (скоріше за все, не єдині) напарника Заура Георгія Нора, що з'явився на автобазі нещодавно. Про мертвих зазвичай погано не говорять, але журналістам Depo.Запоріжжя так і не вдалося почути доброго слова на адресу загиблого – Георгія. З попереднього місця роботи його "попросили" - колеги поставили керівництву ультиматум: або його прибираєте, або ми всі разом підемо. На новій роботі він також добре себе не зарекомендував: потроху крав у колег, нормальних стосунків ні з ким не підтримував, до роботи ставився безвідповідально, звалював на інших свої провини тощо. Згодом стало відомо про ще одну ваду нового співробітника.

Реконструкція подій

Незадовго до трагедії Пруїдзе помітив, що зазвичай веселі та доброзичливі собаки на автобазі стали полохливими, і в них помітні криваві рани. В однієї – тої, що тепер шкутильгає – розрубана плечова кістка. Але 1 лютого він дізнався, що відбувається. У той день, прийшовши на роботу, Заур почув страшний собачий крик – він так і каже: "крик". Кинувся на звук і побачив свою улюбленицю Жульку скривавленою з рубаними ранами морди та шиї. Тварину бив Георгій. Заур кинувся на нього з криками: "Що ж ти, …, робиш". Той відповів, що собака нібито його вкусила. Щоправда, сліди від укусу показати відмовився, мовляв, вкусила, але не змогла прокусити одяг.

Варто зазначити: версію, що ці собаки могли когось вкусити, спростовує і Пруїдзе, і інші охоронці бази. "Вони не злі. Якби злі були, відразу розірвали б вас, правильно? Своїх всіх визнають. Але і чужих, якщо сказати не чіпати, вони не чіпають", - каже журналістам ще один місцевий охоронець Володимир.

Так чи інакше, відігнавши Георгія від тварини, Заур зателефонував керівникові і попросив, щоб той приїхав і вгамував охоронця-живодера. Начальник приїхав і відчитав Георгія. Що саме сказав – достеменно невідомо. Але наступного дня, 2 лютого, охоронець приїхав на автобазу у зміну Пруїдзе і кинувся на пенсіонера з сокирою. Той схопив багор, що лежав поруч. Намагався відбитися. В якусь мить Георгій втратив рівновагу і, падаючи, вдарився потилицею об лід. Його шпитализували, але за шість днів він помер у лікарні.

"Якщо б не впав, то убив би мене, там страшні речі відбувалися. Мені дуже шкода, але так вийшло", - каже Пруїдзе.

Понівеченою собакою, яку відразу забрали до ветлікарні, нині опікуються зоозахисники.

Встати, суд іде

На Пруїдзе завели кримінальну справу. Причому поліція кваліфікувала дії пенсіонера за найсуворішою статтею 115 "Умисне вбивство". Щоправда, з приміткою "замах". Прокуратура не сперечалася. В Ордожонікідзевському районному суді, де Пруїдзе обирали запобіжний захід, державне обвинувачення наполягало на арешті. У пенсіонера, що має серйозні захворювання – гепатит двох груп, проблеми з серцем – стався серцевий напад. Суд вирішив відправити його під домашній арешт. Утім, прокуратура подала на це рішення апеляційну скаргу.

Тим часом, історія про запорізького пенсіонера, що врятував собак, ширилася серед українських зоозахисників. Вони знайшли для Пруїдзе адвоката і нардепа, що погодився взяти пенсіонера на поруки. Активісти зоозахисного руху впевнені, що він невинний, а прокуратура підходить до справи упереджено.

Повідомлення про те, що державне обвинувачення наполягає на арешті для хворого старого, викликало нову хвилю обурення серед зоозахисників та тих, хто слідкує за справою.

Черговий суд призначили на 2 березня. Уранці перед будівлею апеляційного суду Запорізької області, де мали слухати справу, зібралася понад сотня зоозахисників, окрім місцевих, з Києва і Київської області, Дніпра. Вони тримали в руках саморобні плакати на підтримку Заура, вимагали справедливості і казали, що не підуть з-під суду, якщо той підтримає прокуратуру і запроторить пенсіонера за грати.

Перемога

Судове засідання відбувалося у присутності зоозахисників, тривало довго. Пруїдзе, грузин за національністю, погано розуміє українську, до того ж сильно хвилювався, йому шукали перекладача.

Утім, вже по обіді, зоозахисники святкували перемогу. Першу. Суд відхилив скаргу прокуратури: Заура залишили під домашнім арештом. Вітали його з перемогою, як справжнього героя.

Соцмережі наповнилися натхненними постами активістів. Ось як коментує подію найвідоміша запорізька зоозахисниця Олеся Кулик. Дівчина не входить в жодні зоозахисні рухи, тримається осторонь від будь-яких організацій, але цього разу доєдналася до виступу зоозахисників і не пошкодувала.

"Кілька міст, багато організацій і окремих волонтерів, господарі собак, рідні Заура. Всі молилися і мріяли, все робили все необхідне, головне щоб Заур відчув, що його не залишать! Нас допустили до суду, це було нестерпно, скажу чесно. Дивитися, як 68-річна проста людина, яка трохи старше за мого батька, трясеться, і як плаче, ледь тримаючись, його дружина, чекає слів судді. Судді заслужили і слова "Ганьба", і "Спасибі". Було три години нервів, їжі, кави і сліз. І, коли ми почули солодке слово "Перемога" навіть найстійкіші плакали. Це колосальна робота! Ми обіцяли його дружині, що не кинемо Заура. Що ми будемо з ним стільки, скільки буде необхідно! Ми відстояли, і зробимо це ще раз!", - запевнила Олеся.

Нині адвокати і зоозахисники готуються до нового етапу боротьби за Заура - зняти з нього всі обвинувачення. На думку адвоката Олександра Панченка, вина Пруїдзе не доведена, і тому справу необхідно направити на дослідування.

"Єдина кваліфікація з тих матеріалів, що знаходяться у слідства – тільки необхідна самооборона. І коли слідство признає необхідну оборону, воно повинно закрити кримінальне провадження, бо немає складу злочину", - каже Панченко.

Окрім того, адвокат сподівається, що Зауру вдасться змінити запобіжний захід: з домашнього арешту на взяття на поруки.

Утім, поки дії Заура кваліфікують як замах на умисне вбивство. Пенсіонерові, що з ризиком для власного життя захистив собак-приблуд, загрожує до 15 років за гратами.

Нині зоозахисники оголосили збір допомоги для Заура.

Фото: Depo.Запоріжжя, соцмережі

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme