UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Марш секс-працівників: Як повії намагалися дорватися до влади

 У Києві пройшов Перший марш секс-працівників – правозахисники і представники секс-індустрії вимагали прибрати статтю, яка накладає штраф за проституцію

Марш секс-працівників: Як повії намагали…

На марш, організований БО "Всеукраїнська Ліга "Легалайф" і МБФ "Альянс громадського здоров'я" зібралося людей 30. Більшість – у білих масках зі спеціально підфарбованими губами. Як пояснили, до повій в українському суспільстві ставлення упереджене, тож далеко не всі наважуються відкрито заявити про свою роботу.

Точкою збору зробили майданчик перед парламентом. Учасники дійства вишикувались з плакатами "Секс-робота – теж робота", "Моя робота – мій вибір", "Ми – за декриміналізацією секс-роботи". До акції змайстрували спеціальні стенди, на яких розвісили жіночу білизну.

Учасники акцентували: права повій нікого не турбують, досі трапляються випадки поліцейського свавілля, дівчат змушують відпрацьовувати "суботники" - себто, надавати послуги силовикам безкоштовно.

Поруч з мітингарями вишикувалася групка молоді зі "скрєпними" плакатами "Студенти проти проституції" і "Захистимо гідність української сім'ї".

Зрештою, замикали ряд людей з плакатами українські феміністки. Вони пояснили, що прагнуть захистити самих повій, а от клієнтів, які користуються їхніми послугами, навпаки, притягнути до відповідальності. Мовляв, торгівля людьми (а клієнт, хоч і не на довго, але купує повію), в цивілізованій державі неприпустима.

Розпочався марш хвилиною мовчання. Організатори вшанували загиблих у Львові гірняків. Зазначили: їхня акція правозахисна, тож скасовувати її у день жалоби потреби немає.

Заради акції учасники зробили спеціальні посвідчення секс-працівників, і прописали імпровізований законопроект, який скасовує адміністративне покарання за проституцію.

З ним спершу намагалися прорватися на поріг Верховної Ради, втім, охорона прогнозовано цього не дозволила. Тим паче, що у не пленарний тиждень до пікетувальників було банально нікого відрядити.

Більше пощастило під Кабміном – аркуш з вимогами вручили чоловіку, який представився народним депутатом.

Зрештою, під Адміністрацією президента – кінцевою точкою маршу – ситуація теж виявилася передбачуваною. Охоронці спокійно пояснили, що знаходяться на роботі, і підпускати активістів до будівлі права не мають.

На марші журналістів у підсумку виявилося навіть більше, ніж протестувальників. Тож саме за людьми з камерами охороні урядового кварталу доводилося стежити найпильніше - аби ті у робочому запалі не вискакували на проїжджу частину.

Люди в масках зі ЗМІ спілкувалися неохоче. Здебільшого обмежувалися лаконічним "без коментарів".

"Ми тут, бо те, що коїться, несправедливо", - пояснила depo.ua одна з дівчат.

"Я правозахисник, але у мене є досвід надання секс-послуг. Правопорушення бувають дуже часто. Трапляється насильство з боку поліцейських, а також – шантажу, перевищення повноважень. Якщо тобі підкинуть наркотики, нічого не доведеш. Ти безправний, під'їжджають, забирають в авто, не питаючи. Розмови немає, тільки дії, ніхто не церемониться. Секс-працівників за людей ніхто не вважає", - прокоментував ЛГБТ-активіст Ігор Медвід.

"Треба, щоб усе було контрольовано, щоб гроші з проституції йшли в бюджет, а не в кишені правозахисників. Все повинно має бути по-європейськи", - зазначила соцробітниця Ірина.

Інша дівчина обурилася позицією феміністок: "Я половину заробітку віддаю поліції (...) Хочуть карати клієнтів? Людям аби когось карати, замість того, щоб забирати податки в бюджет".

Двоє хлопців розповіли, що прийшли підтримати друзів, які займаються секс-роботою.

"Замовчити насильство не можна. Якщо проституцію легалізують, люди будуть захищені законом. Люди зможуть платити податки. Ми не обговорюємо морально-етичні норми, тут піднімається питання безпеки. Життя і здоров'я громадянина - найважливіше", - розповіли вони журналістам.

Роль керівника взяв на себе працівник Альянсу громадського здоров'я Павло Скала. Чоловік похизувався журналістами посідченням почесного секс-працівника. Мовляв, на посвідчення звичайного компетенції ще немає, а почесним бути згоден.

"Ми знаємо потреби і проблеми секс-працівників. Одна з причин, чому поширюється епідемія ВІЛ - наявність адміністративного покарання. Адже сексуальні послуги часто надаються в ризикованих умовах. Ніхто не звертає увагу на проблеми жінок. Ми не вигадуємо велосипед - ми кажемо про досвід прогресивних країн ЄС, де немає відповідальності за секс-працю. Далі будемо говорити про легалізацію, а зараз вимагаємо скасувати цей ганебний штраф", - акцентував правозахисник.

Зазначимо, що за даними організаторів до сфери комерційного сексу залучено 80 тис. українців.

Фото: Олександр Хоменко / depo.ua. Відео: Олексій Скачков / depo.ua

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme