Луценко та Лутковська виступили за новий порядок утримання хворих під слідством

Генеральний прокурор України Юрій Луценко спільно з уповноваженою Верховною Радою з прав людини Валерією Лутковською ініціювали ухвалення постанови Уряду щодо передачі від Мін'юсту до МОЗ функції надання медичної допомоги хворим в установах ДКВС

Про це повідомляє прес-служба ГПУ, передає Depo.ua.

"Генеральною прокуратурою України та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини неодноразово зверталася увага Міністерства юстиції України на наявні проблеми, які полягають у систематичному невиконанні поставлених Урядом завдань, незавершеності розпочатого реформування системи Державної кримінально-виконавчої служби України (далі – ДКВС).

Незважаючи на це, тривалий час необхідні заходи відомствами не вживалися, або мали декларативний характер, у зв'язку із чим реальних позитивних змін у вказаній сфері не відбулося. Як наслідок, має місце критичний стан забезпечення прав людини на охорону здоров'я у місцях позбавлення волі, що підтверджується значним зростанням рівня захворюваності та смертності серед них загалом по державі", - йдеться у повідомленні.

За даними Генпрокуратури, минулого року рівень смертності громадян в установах ДКВС, фактично зріс більш ніж на чверть. За 2 місяці поточного року порівняно з таким самим періодом 2016 року, кількість померлих громадян в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України зросла більш ніж наполовину та на сьогодні перевищує 100 осіб.

"При зменшенні кількості утримуваних в установах ДКВС осіб рівень їх смертності загалом зріс на 82 % (з 8 до 17 летальних випадків на 10 тис осіб). Стан захворюваності на ВІЛ/СНІД серед осіб, взятих під варту, та засуджених в установах ДКВС значно перевищує рівень захворюваності населення на цю хворобу загалом по державі.

Визнаючи відповідальність держави перед громадянами України у місцях несвободи та з огляду на передбачені ст. 116 Конституції України повноваження Кабінету Міністрів України Генеральним прокурором України Юрієм Луценком та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською ініційовано перед прем'єр-міністром України ухвалення найближчим часом постанови Уряду щодо передачі від Мін'юсту до МОЗ функції надання медичної допомоги хворим в установах ДКВС". – додали у відомстві.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme