UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Київський музей російського мистецтва перейменували

На пленарному засіданні Київської міської ради депутати прийняли рішення перейменувати Київський національний музей російського мистецтва

Відтепер він носитиме назву Національний музей "Київська картинна галерея" (офіційна скорочена назва – Київська національна картинна галерея), йдеться на сайті Київської міськради, передає Depo.ua.

"Музей російського мистецтва, де наразі експонується понад 13 тисяч культурних пам'яток, носитиме свою першу назву. Його відкрили у 1922 році як "Київську картинну галерею". І саме таке ім'я закладу потрібно повернути.

Засновником є Київрада, відповідно рішення про перейменування може бути прийнято без врахування думки співробітників закладу. Але комісія з питань культури зверталась до трудового колективу щодо проведення зборів із цього питання", – зазначила голова постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха.

Перейменування підтримали 84 депутати.

На сайті Київської міськради йдеться, що конструктивного діалогу представників відомства та працівників музею не склалося, оскільки останні не озвучили конкретних пропозицій.

Разом із тим Олена Єскіна, дружина Мішеля Терещенка, нащадка роду українських промисловців і меценатів Терещенків, відреагувала на перейменування заявою, що заклад мали назвати "Київський національний музей "Галерея Терещенків".

"Музею повернули назву, надану радянськими окупантами у 1922 року, які у 1918 році конфіскували приватний будинок Федора Терещенка з функціонуючою у якості музея приватною галерею картин, доповнив її унікальними зібраннями, конфіскованими у Ніколи Терещенка, Івана Терещенка та інших.

Таким чином, на думку депутатського корпусу, була відновлена "історична справедливість". Нічого дивного, оскільки колектив Музею дозволив собі заявити, що Терещенки не були засновниками музею – музей створила радянська влада", – написала Олена Єскіна на Facebook.

На думку Єскіної, наданою назвою музей позбавили "бренда та пов'язаних з цим наслідків".

"У мене є лише технічне питання по процедурі до Олексія Резнікова, який у 2015 році, незважаючи на мої вимоги, протиправно відмовився включити до порядку денного Київради VII скликання мій проект рішення щодо перейменування Музею на "Київський національний музей "Галерея Терещенків", який був підтриманий киянами на громадських обговореннях та пройшов всі визначені до проходження комісії.

Аргументом пана Резнікова було те, що подібні рішення мають проходити ще через Комісію з перейменувань (яка не була передбачена до проходження, оскільки зазначене питання до декомунізації жодного відношення не мало)", – додала Єскіна.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Країна Укропів

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme