Чому Навальному не допоможе серіал "Качечка-2"

Дозованими зливами компромату проти напіванекдотичної особи Медведєва путінську владну вертикаль неможливо не тільки зруйнувати, а навіть похитнути

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чому Навальному не допоможе серіал "Каче…

Вчора Навальний потішив своїх прихильників свіжим компроматом на чинного прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Фонд боротьби з корупцією накопав цього разу помітно більше, ніж в 2016 році, коли публіка потішилась дорогою прем'єрською дачею та "хатинкою для качечки". Цього року є помістя й палаци, земля й нерухомість в "елітних Рубльовках", виноградники в Тоскані, пара дорогих яхт та багато, багато інших приємних дрібниць. Сумарна вартість яких (щось біля 70 мільярдів рублів) якось не дуже вписується в можливості хоч прем'єрської, хоч навіть президентської зарплати Дмитра Анатолійовича. Врешті, ту вартість нікуди й не треба вписувати – все це майно належить "благодійним організаціям", контрольованим друзями, родичами й університетськими товаришами російського прем'єра. Він – рішуче ні до чого. Про що й заявили як прес-секретар Медведєва Наталя Тимакова, так і прес-секретар Путіна Дмитро П'єскою, зазначивши, що суть цього розслідування – передвиборна розкрутка Олексія Навального. При тому обидва з видимим задоволенням повторили пасаж про те, що все вищесказане – це випади "опозиційного і засудженого персонажа". Так, ніби цих два прикметники є чимось на кшталт тавтології. Хоча в російських умовах вони не далекі від істини.

Ще в розслідуванні є про подарунки Медведєву – точніше, підконтрольним йому структурам – від Алішера Установа та російських інших бізнесменів, які, при скільки-небудь уважному погляді нічим іншим, окрім слова "хабар", схарактеризувати неможливо.

Тільки у Youtube сюжет про Медведєва подивилось більше двох мільйонів осіб, більша частина яких, скоріше за все – росіяни. Хоча без "качечки", слід визнати, цього разу все вийшло якось не так весело й впізнавано.

В чому сенс цієї атаки? Ну не надіється ж Навальний всерйоз, що заяви його фонду проти чинного прем'єр-міністра Росії, подані опозиціонером у Слідчий комітет, МВС та Мінюст Росії хтось розглядатиме всерйоз? І Медведєва розбудять просто посеред урядового засідання, зачитають підозру, і повезуть в "Матросскую тишину"?

Найбільш логічним тут видається пояснення запропоноване російською владою. Навальний дійсно зайнявс передвиборним піаром. А оскільки виступити проти Самого він не наважується, то й бере максимально досяжну для себе ціль. Тим паче, що рік тому він переконався, що випади проти Медведєва до якихось істотних проблем зі свободою чи здоров'ям, здається, не призводять.

Тільки цей піар – попри кількість переглядів і лайків – не допоможе Навальному на виборах рівним рахунком нічим. Оскільки передвиборну програму неможливо збудувати на компроматі. Тим паче, строго дозованому компроматі проти далеко не головного персонажі російської ієрархічної системи. Компроматі, який не супроводжується жодною конструктивною програмою.

Навальний просто не є альтернативою Путіну. Він не є альтернативою взагалі нікому і нічому. Для того, щоби щось міняти в Росії, треба не рахувати будинки для качечок, а казати, як і коли варто починати демонтаж всієї владної системи. Це розуміє Навальний. Це розуміють Путін з Медведєвим. Саме тому перший іще на свободі, а два других не сприймають його всерйоз. Саме тому Навальний продовжує свої розслідування, а не висить у вигляді фотографії з траурною стрічечкою на котромусь зі столичних мостів.

А росіяни, звісно, із задоволенням прочитають про майно Медведєва. Найсміливіші може навіть розшарять відеосюжет і поставлять під ним лайк. А в день голосування – підуть на дільниці і чемно проголосують за кого слід. В кращому випадку – посидять вдома, і старанно не помітять, що їхній громадський обов'язок виконали і без них.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme