Чи перетворить безвіз Україну на Африку

Прийняття безвізового режиму з ЄС, яке виглядає практично неминучим, ставить перед Україною ті ж виклики, з якими свого часу зіткнулась Прибалтика та Польща. Жодної системної підготовки до протидії цим викликам поки чомусь не помітно

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чи перетворить безвіз Україну на Африку…

Вчора Комітет постійних представників країн-членів ЄС у Брюсселі схвалив рішення про візову лібералізацію для України. До безвізу з ЄС, на який чимало українців вже й не сподівалися, залишається декілька кроків. Більшість із них – чиста формальність, декотрі – на кшталт голосування в Європейському парламенті, яке відбудеться 5 квітня, ніби й мають принципове значення, але за всіма прогнозами будуть пройдені рішенням про український безвіз з чималим запасом.

Є, звичайно, Франція, яка намагається затягнути прийняття рішення до завершення президентських виборів, аби не дати мадам Ле Пен зайвих електоральних козирів, але навіть з цим проблем виникнути не повинно. І шанси Ле Пен на перемогу тануть, як європейські гроші, розтринькані проросійською кандидаткою на своїх службовців, і міністр закордонних справ у Франції за три дні після президентських виборів змінитись не встигне, і рішення щодо України прийматиметься простою більшістю голосів – тому Париж не зможе змінити рівним рахунком нічого.

Що ж чекаю на країну після прийняття безвізу? Конкуренція. Якісно новий рівень конкуренції на всіх без винятку рівнях соціального існування.

В конкуренцію вступають всі. Карпатським курортам доведеться конкурувати з Закопане. "Фуршету" – з Tesco та Biedronk'ою. Львівським кафе – з польськими колегами, дістатися до яких, приміром, з Києва буде не набагато довше чи дорожче. Українським працедавцям – з працедавцями польськими, чеськими, італійськими. А з часом – і з німецькими чи французькими. Ні, звичайно, всі в курсі, що потрібні будуть окремі робочі візи. Отримати які, відвідавши потенційного роботодавця, подивившись на умови праці, і уклавши бодай якусь угоду про подальші спільні кроки, буде вельми і вельми нескладно.

Зважаючи на той факт, що навіть за наявного візового режиму українські працедавці, принаймні, в західному регіоні країни, програють з нищівним рахунком, все це виглядає для українського бізнесу не надто оптимістично. Людей ручної праці, водіїв, монтажників, зварників і т.д. на Західній Україні залишилось небагато. До Польщі потроху підтягуються інженери та лікарі. По-білому, з підтвердженням диплому. Кількість заробітчан впевнено здолала позначку в півмільйона осіб іще два роки тому. І зараз підібралась до круглої цифри в мільйон. Мільйон адекватних працездатних людей. Які покинули країну, де кількість пенсіонерів перевищила кількість робочих рук на два мільйони.

Але навіть це не є головною проблемою. Бо за умов безвізового режиму в конкуренцію будуть вимушені вступити ще й українська освіта та охорона здоров'я.

До українських студентів в польських вузах всі вже звикли. Їх офіційна кількість оцінювалась рік тому у скромні 25 тисяч (зі швидкістю росту до 50% на рік), але існують припущення, що цю кількість на даний момент можна сміливо множити на два. Зараз у Польщі, вочевидь, реагуючи на потреби заробітчан і готуючись до безвізу, достатньо масово відкривають середні і навіть початкові школи для українців. З обов'язковим вивченням польської – але і з викладанням помітної частини предметів українською.

Польський досвід із залученням української молоді до вишів активно вивчають і потроху реалізують у Прибалтиці та в Чехії. В країнах, де стався істотний демографічний зсув саме через міграцію молоді до Німеччини, Франції, Британії та США. І де зрозуміли, що їхні державні проекти мало що варті без молоді і населення працездатного віку.

Що може протиставити українська влада цій тектонічній загрозі? Відмінити безвіз? Народ (принаймні, помітна його частина) не зрозуміє. І замість "голосувати ногами" може проголосувати запаленими шинами. Підняти мінімальну зарплатню на 200 чи 500 гривень? Не допоможе. Економічні реформи, створення комфортних умов для малого бізнесу, реформа освіти, яка б перетворила школу з місця страждань і поборів у комфортний простір – все це слід встигнути зробити за лічені місяці. В іншому разі, на карті Європи залишиться якщо й не порожня шкарлупа національних кордонів, то гігантський пенсійний будинок – разом із невеликою жменькою тих, хто не зміг чи не захотів виїхати.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme