"Банкопадом" Гонтаревої має займатися Генпрокуратура, - голова фінкомітету ВР Рибалка

Генеральній прокуратурі України варто звернути увагу на діяльність Національного банку України під час визнання неплатоспроможними і виведення з ринку банківських установ протягом 2014 - 2017 років

Таку думку в ефірі онлайн-каналу сайту "Обозреватель" висловив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, передає Depo.ua.

Так званий "банкопад", на думку народного депутата, є одним з ключових підстав для відставки Валерії Гонтаревої з посади та притягнення її до відповідальності.

"На нашу думку і за запевненнями багатьох експертів, деякі з фінансово-кредитних установ, які ліквідував Нацбанк України, можна було врятувати. Але він цього не зробив. Разом з тим деякі банки, навпаки, слід в терміновому порядку відводити з ринку. А головний банк країни цього робити не поспішав. У зв'язку з цим виникає закономірне питання: куди дивиться Генеральна прокуратура?"- зазначив Рибалко.

Він також зазначив, що комітет вже досить давно просував ідею відставки глави НБУ, в тому числі й через небажання регулятора банківського ринку взаємодіяти з парламентом.

"Наш комітет працює з різними державними інституціями, в тому числі, і з Нацбанком. Але сьогодні ми не бачимо з ним діалогу. Ми не бачимо бажання регулятора працювати над законодавством для того, щоб оновлювати довіру до банківської системи. Адже в даний час у людей немає до неї довіри. А якщо її немає, то як ми можемо говорити про фінансування або кредитування реального сектора економіки? За великим рахунком, сьогодні кредитування в Україні не працює", - зазначив Рибалко.

Також він додав, що в минулому році комітет підтримав ініціативу депутатів про те, щоб рекомендувати президенту внести до Верховної Ради подання про звільнення голови НБУ у зв'язку з втратою довіри громадськості як фахівець в банківській сфері.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme