Архів Олега Ольжича подарували Україні

Особистий архів українського поета та політичного діяча Олега Ольжича, який нині зберігається у Канаді, буде передано Україні

Про це повідомила невістка Олега Ольжича Ольга Кандиба, яка розпоряджається архівом, передає Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Я подарувала архів Україні із тим, аби вона його зберігала. Там є багато неопублікованого, є листування, особисті речі Ольжича, є його наукові праці - дуже багато різних речей, які, як я вважаю, належать українському народові та мусять бути експоновані", - сказала Кандиба.

Вона зазначила, що сподівається на розміщення архіву в Інституті літератури у Києві. "Я думаю, що це буде архів Інституту літератури НАН України. Я вже говорила із головним хранителем цього архіву і те, що вони обіцяють, виглядає безпечно", - зазначила жінка.

Однак, вона не виключила, що у майбутньому місце зберігання архіву може змінитися. "Поки що Україна буде його так зберігати, а далі ми обговорюватимемо умови", - зазначила Кандиба.

Згоду перевести архів до України вже підтвердив міністр культури Євген Нищук, який саме перебував із візитом у Канаді. За його словами, йдеться про кілька ящиків документів.

Довідка: Олег Ольжич український поет, політичний діяч, археолог. Син відомого українського поета Олександра Олеся. Був одним з лідерав ОУН. 25 травня 1944 року його заарештовало гестапо у Львові. Є думка, що до цього був причетний НКВД. На думку сина, Олега Олеговича Кандиби, розгадку арешту та смерті батька треба шукати насамперед в архівах Москви.

Кандибу ув'язнили у "бараці" Целленбау — окремому блоці для особливо важливих в'язнів на території конц табору Заксенгаузен. Помер від катувань під час чергового допиту в ніч з 9 на 10 червня 1944 року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme