UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Юнкер представив п'ять сценаріїв розвитку ЄС після Brexit

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер представив п'ять різних сценаріїв розвитку Євросоюзу після виходу з нього Великої Британії

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Deutsche Welle.

Згідно з оцінками Юнкера, перший варіант передбачає збереження країнами-учасницям ЄС колишнього курсу, який передбачає концентрацію на реформах, робочих місць, економічного зростання та інвестиції. Разом з тим, у разі наявності серйозних розбіжностей між ними, єдність може бути знову порушено.

Другий варіант передбачає зосередження головних зусиль ЄС на розвитку спільного внутрішнього ринку при зупинці інтеграційних політичних процесів. "Водночас "ресурси для спільної торгівлі обмежені, що призведе до зростання прірви між очікуваннями і результатом на всіх рівнях", - зазначає глава Єврокомісії.

Третій сценарій передбачає модель "Європи різних швидкостей", яка заснована на моделі розвитку інтеграційних процесів у країнах-учасницях ЄС, які будуть цього бажати. "А країни, які не бажають брати в них участь, будуть самі по собі", - йдеться в представленому політиком сценарії. На думку Жана-Клода Юнкера він може призвести до того, що структура ЄС стане ще більш складною і не прозорою.

Згідно з четвертим сценарієм, країни Євросоюзу сконцентруються на декількох напрямках. "Технологічні інновації, безпека, міграція, захист кордонів і оборона залишаться пріоритетними напрямками, тоді як підтримка регіонів, ринок праці, медицина та соціальна політика повернуться до компетенції держав", - зазначає у своєму сценарії Юнкер. Він також зазначає, що цей варіант дозволить домогтися значного прогресу.

На думку голови Європейської комісії, країни Європейського Союзу можуть розділити повноваження, ресурси і відповідальність за рішення, що стане п'ятим можливим сценарієм. Як зазначає Жан-Клод Юнкер, він буде проходити під гаслом: "Що добре для Єврозони - добре і для нас". При цьому він зазначає, що розвиток подібного сценарію "зіпсує настрій тієї частини суспільства , яка сумнівається в легітимності ЄС і вважає, що він забирає у національних урядів занадто багато влади", - зазначається в запропонованому варіанті.

Разом з тим Жан-Клод Юнкер заявив, що яким би не був Brexit, він не зможе зупинити Європейський Союз у його русі до майбутнього.

Нагадаємо, Палата лордів Британського парламенту схвалила поправки в законопроект про Brexit.

8 лютого Палата громад британського парламенту ухвалила в третьому, остаточному читанні акт, який схвалює приведення в дію статті 50 Лісабонського договору про порядок виходу Великої Британії з Євросоюзу.

7 лютого проти Brexit проголосував парламент Шотландії, але прем'єрка Тереза Мей заявила, що це голосування для Лондона нічого не значить.

Довідка: У Великобританії 23 червня відбувся референдум з питання виходу країни з Європейського Союзу. Британці вирішували, залишиться Сполучене Королівство у складі ЄС чи ні. За вихід з Євросоюзу проголосували 51,9% учасників референдуму, за збереження членства — 48,1%. Прихильники виходу Великобританії з ЄС здобули перемогу з перевагою у більш ніж 1 млн голосів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme