UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Від кельтів до угрів: Про що варто знати закарпатцям із золотими коронками

Македонські тетрадрахми, денарії й ауреуси римських імператорів, візантійські фолліси, арабські дірхеми – зразки монет, які були знайдені на Закарпатті у різні періоди

Від кельтів до угрів: Про що варто знати…

Про це пише Depo.Закарпаття з посиланням на Рrozak.

Монет знайдено небагато: один фрагмент у селі Чома Берівського району у давньоугорському похованні, один у селі Буча (нині м. Берегово). Кількасот таких монет було зафіксовано у так званому марамороському скарбі, який інколи пов'язували із Хустом. Це найбільший скарб арабських дірхемів у Карпатскому басейні.

Пізніше, після військових походів у Західну Європу, давні угри ознайомилися з монетами західноєвропейських королівств та Візантійської імперії. Частина цих монет потрапила у їхні поховання як показник соціального статусу або як частина поховального ритуалу.

У більшості випадків такі знахідки робляться випадково. Є чимало прикладів відкриття цінних скарбів, які однак в кінцевому результаті так і не потрапили до нас у музей. Одним із таких є скарб золотих монет і зливків, знайдений ще в 60-х роках минулого століття неподалік Середнього. Ці вироби, імовірно римського часу, потрапили до стоматолога, який робив з них коронки для зубів. Про це дізналося КДБ, стоматолога арештували, і він був засуджений з конфіскацією майна. Не виключено, що досі серед нас ходять люди, зубні коронки яких мають вік близько 2 тисяч років.

Є і не такі сумні історії, принаймні для людини, яка знайшла скарб. Так, у 1985 році один із жителів Ужгорода на присадибній ділянці знайшов купу золотих монет і медалей, загалом не менше 40 предметів. Найдавніша монета походила з XIVстоліття, а найпізніший предмет – жетон із 1925 року, тобто чехословацького періоду. Більшість монет цього скарбу відносилася до ХІХ-початку ХХ століття. Знахідку передали в міський фінвідділ, очевидно, людина, яка знайшла скарб, отримала за це певну винагороду. Однак подальша доля цієї знахідки невідома, оскільки предмети не були передані у краєзнавчий музей.

Звичайно, люди не завжди бажають віддавати такі знахідки до рук фахівців, у музей. Так було в минулому і, на превеликий жаль, так воно є і нині. Багато знахідок потрапляє в приватні колекції і часто назавжди випадають з поля зору науки. Наш музей практикує закупку експонатів, але виділяє на це мізерні кошти. У 2015 році це близько 10 тисяч гривень, а в 2016-му, здається, взагалі не було закуплено жодного предмета. При тому, що музей заробив понад 2,5 мільйона гривень.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme