Вчені визначили, наскільки сидяча робота шкідлива

Вчені з декількох британських університетів провели дослідження з приводу того, наскільки шкідлива сидяча робота

Дослідники провели експеримент з 111 співробітниками шотландської поштової служби Royal Mail Group, передає Depo.ua.

Половину з них складали офісні працівники, які не палили, а половину – співробітники служби доставки. Вік піддослідних коливався від 22 до 60 років.

Протягом тижня всі вони носили спеціальний фітнес-монітор, який фіксував, скільки людина проводить сидячи, стоячи, лежачи, в дорозі, та скільки разів вона вставала і сідала. Перед цим науковці заміряли різноманітні фізіологічні параметри робітників: артеріальний тиск, рівень глюкози і холестерину, об'єм талії, а також перевірили ризик ішемічної хвороби серця і цукрового діабету.

Після завершення робочого тижня вчені проаналізували, як змінились ці показники. Виявилось, що у тих, хто переважно працював сидячи, знизилась кількість "хорошого холестерину", виріс об'єм талії, а також підвищився ризик ішемічної хвороби і діабету. При цьому фізична активність навпаки йшла на користь іншим працівникам: у них виросла кількість адинопектину, який розщеплює жири, а також зміцнилась серцево-судинна система. Також активна робота поштарів на ногах позитивно вплинула на об'єм талії і рівень "хорошого холестерину".

Науковці зазначають, що сидяча робота дійсно погано впливає на організм людини, а рухова активність – навпаки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme