Повзучий наступ. Чому терористи активізувалися під Донецьком (КАРТА)

Ясинуватський блокпост, Донецький аеропорт і селище Спартак останніми днями стали головною сценою бойових дій на Донбасі

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Повзучий наступ. Чому терористи активізу…

Depo.ua продовжує відстежувати події у зоні проведення антитерористичної операції. В останній день зими у зоні АТО було дуже гаряче, особливо на північних і східних околицях Донецька.

Якщо вірити оперативній інформації "з полів", то позавчора протягом усього дня і вчора протягом більшої її частини на лінії ДАП – Спартак – ЯБП велись бої між Збройними силами України і російсько-терористичними військами. Одразу слід зазначити, що всі три вищезазначених пункти станом на сьогодні перебувають під контролем терористів.

Село Спартак і Донецький аеропорт знаходяться майже поруч і прославились під час відомих усім подій 2014-2015 років. Варто лише згадати, що у спробах захопити Спартак, бойовики втратили десятки танків, не кажучи про втрати живої сили. А про героїчну оборону Донецького аеропорту легенди почали складати ще під час цієї самої оборони, а зараз уже фільми знімають на цю тему, тому повторюватись немає сенсу.

Інша справа – Ясинуватський блокпост. Він знаходиться трохи осторонь з північного боку – на своєрідному "п'ятачку" між Авдіївкою, Ясинуватою і Донецьком. Цінний він тим, що саме там знаходиться стратегічно важлива Ясинуватська розв'язка на трасі Донецьк – Горлівка. Контролюючи це місце, можна контролювати сполучення між трьома згаданими містами. Саме тому тут і облаштували свій блокпост (він отримав назву ЯБП, або Ясинуватський блокпост) терористи – безпосередньо під розв'язкою.

Рішення, до речі, досить мудре і правильне. Дана траса, і особливо розв'язка, представляє собою велику цінність для обох сторін конфлікту, тому її цілеспрямовано руйнувати ніхто не буде, а намагатиметься заволодіти нею. Цей фактор додає фори тій стороні, яка її обороняє, і ускладнює задачу тим, хто намагається її захопити.

На цьому фото 2015-го року Андрія Римарука з проекту "Повернись живим" добре видно, наскільки мініатюрним є даний плацдарм бойових дій. І наскільки важливим, тому що не лише блокує пересування бойовикам між Донецьком та Горлівкою, але й відкриває прямий шлях українській армії для оточення та звільнення Ясинуватої.

До речі, буквально тиждень тому, в ніч з 22 на 23 лютого, на ділянці ДАП – Спартак – ЯБП вже велись запеклі бої, в процесі яких тут були задіяні не лише стрілецька зброя та міномети, але й артилерія і навіть бронетехніка. Тоді терористам вдалося відстояти свої територіальні позиції, хоч вони й понесли значні втрати у живій силі.

І ось, після невеличкого затишшя, тут знову розгорається справжня локальна війна. Причому, щоб ви розуміли всю серйозність того, що там відбувалось: канонаду бою добре було чути навіть у Макіївці, яка знаходиться відносно далеко на схід, за Донецьком.

Очевидні з числа місцевого населення (не всі з них "ватних" поглядів) повідомляють у соцмережах, що бій розпочався близько першої години ночі 28 лютого і тривав практично безперервно до обіду 1 березня. Важка артилерія змінювалась мінометами і стрілецькою зброєю (крупнокаліберні кулемети, зокрема, було чути), ті у свою чергу змінювались бронетехнікою, а коли наче все стихало – "на роботу" виходили снайпери.

Відомо, що з боку України бій веде героїчна вже 72-го бригада, якій з боку "ДНР" протистоїть так звана еліта терористичних військ – 100-а бригада "Республіканської гвардії ДНР" і 11-й мотострілецький полк.

Причому, ще на початку лютого ситуація на цій ділянці фронту була такою, що у терористів закінчувались як людські ресурси, так і запас боєкомплекту. Але вже традиційно у вирішальний момент у ситуацію втрутилась Росія, яка наразі підтримує боєздатність бойовиків у достатньому для стримування "повзучого наступу" ЗСУ стані.

Воно й зрозуміло: якщо українські війська візьмуть ЯБП, виб'ють бойовиків з Донецького аеропорту і звільнять Спартак – шлях на Донецьк відкриється одразу з трьох напрямків і "столиця "ДНР" опиниться у напівкільці. А падіння Донецька означатиме початок кінця русскому міру в Україні.

Ситуація для терористів ускладнюється тим, що днями вони втратили Донецьку фільтрувальну станцію (ДФС), геолокація якої є дуже зручною для облаштування там опорного пункту ЗСУ.

Тому, виходячи з усього вищезазначеного, бої на дузі ДАП – Спартак – ЯБП мають важливе стратегічне значення в першу чергу для Збройних сил України. Якщо тут вдасться здобути таку ж перемогу, як у грудні на Світлодарській дузі, то це може стати переломним моментом у вій російсько-українській війні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme