Перший марш повій: Яке вражаюче дійство готують секс-працівники

3 березня у Києві відбудеться Перший марш секс-працівників, які вимагатимуть скасувати кримінальне покарання за заняття проституцією

Перший марш повій: Яке вражаюче дійство…

Акція приурочена до Міжнародного дня захисту прав секс-працівників. Учасники акції пройдуть мирною ходою урядовим кварталом – збираються заявити про свої права перед Верховною Радою, Кабміном, Адміністрацією президента.

За словами організаторів, точну кількість мітингувальників наразі назвати важко, але "їх буде багато, люди їдуть з регіонів".

"Ми хочемо, щоб прибрали штрафи, щоб у дівчаток пропав страх перед шантажем і корумпованою поліцією. Через можливе переслідування учасниці маршу, які заробляють любов'ю, змушені будуть приховати обличчя під масками. Ліквідація штрафів - перший крок на шляху до легалізації проституції. А вона - така ж робота, як і всі інші. І таким шляхом пішли більшість європейських країн", - йдеться в повідомленні співорганізаторів акції, "Всеукраїнської ліги "Легалайф".

Конфлікт поліції і повій у світі триває століттями. Не так давно поставити крапку у, здавалося б, безкінечній дискусії вдалося у Нідерландах, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Греції, Туреччині, Угорщині та Латвії, де проституцію повністю легалізували.

А наприклад, у Бельгії, Іспанії, Італії, Фінляндії за організацію роботи борделів передбачене покарання, а от надавати послуги на вулиці можна без перепон.

В Україні, нагадаємо, для секс-працівниць передбачені штрафи, а за організацію секс-бізнесу – позбавлення волі.

Схожа схема діє, наприклад, у Литві, але у нас, за словами правозахисників, ситуація ускладнюється тим, що протоколи на повій все ще є показниками ефективності поліцейських, а деякі правоохоронці досі не гребують брати хабарі за толерантне ставлення до секс-працівниць.

ДІВЧАТ ПРИМУШУЮТЬ БЕЗКОШТОВНО НАДАВАТИ ПОСЛУГИ

Більшість правозахисників ратують за декриміналізацію – себто, скасування адміністративного покарання, а з ним і "полювання" поліцейських на повій. Власне, з цією вимогою учасники маршу і намагатимуться докричатися до українських державників.

"Такої події в Україні ще не було. Так, були акції, але марш – геть інша за масштабом подія. Людей буде достатньо: зберуться ті, хто захочуть сказати, що у нас в країні є проблеми – з корупцією, з насильством щодо жінок в різних формах. В тому числі, з насильством з боку правоохоронних органів", - каже одна з організаторів акції, юрист БО "Всеукраїнська Ліга "Легалайф" Юлія Дорохова.

Додає, що декриміналізація – один з перших кроків на шляху до легалізації проституції.

"Спершу треба скасувати покарання за добровільну секс-роботу, а потім говорити, куди ми рухаємося далі. Для легалізації потрібна відповідна законодавча база. Треба подумати, яку форму підприємницької чи трудової діяльності обрати для секс-працівників. А зараз варто припинити ці корупційні схеми – секс-працівники, як правило, віддають 50% свого заробітку за охорону і організацію. Грубо кажучи, за свою, безпеку", - каже Дорохова.

Психолог благодійної організації Ольга Гришина підтверджує, що у спілкуванні секс-працівниць і правоохоронців трапляється багато ексцесів.

"Дівчата розповідають, як їх виманюють – дзвонять, прикидаються клієнтом, викликають до себе, а потім складають протокол. Або ж шантажують, що розкажуть близьким, змушують безкоштовно надавати послуги. Усе це як було, так і залишилось", - говорить Гришина.

ПОЛІЦІЯ ПОКАЗУЄ УЯВНУ РОБОТУ. ЦЕ ЄДИНИЙ ЗМІСТ

Наразі в Україні правами секс-працівників опікуються дві організації з дуже схожими назвами. Інша – ВБО "Легалайф-Україна" – у марші брати участь не буде, натомість приєднається до Жіночого маршу, який пройде 8 березня.

Ще у грудні минулого року організація влаштовувала мітинг у Києві, біля МВС. Тоді робітники секс-індустрії тримали плакати зі словами "Секс-робота – теж робота" і "Чим твоя робота краща за мою".

Директор організації Наталія Ісаєва стверджує, що відтоді мало що змінилося.

"У новинах показували, що в Києві закрили мережу борделів – а вони давали роботу більше, ніж 60 людям. Припускаю, що на цих людей склали адмінпротоколи. Але колізія ще й в тому, що штрафи ніхто не сплачує, цього не вимагають. Єдиний зміст в тому, що поліція показує свою уявну роботу, складаючи протоколи", - каже правозахисниця.

Наголошує, що інколи дівчата ведуться на вмовляння правоохоронців, підписують за раз п'ять і більше протоколів, адже папірці досі є показником успішності поліцейських. Потім протоколи надходять за місцем проживання, що може неабияк зіпсувати життя секс-працівницям – деякі приховують, чим заробляють собі на життя. До того ж, якщо людина раз потрапляє до бази, від неї "вже не відчепляться".

До того ж, є нюанси і з процедурою затримання.

"Правоохоронці не інформують адвокатів, тож люди залишаються без права на захист. З моменту затримання до того, як завезуть у відділок, може минути три години. То вони ще когось заберуть, то заїдуть у своїх справах. Але ж усе це порушення", - нарікає Ісаєва.

Стверджує, що при цьому з торговцями людьми не борються. А якщо відстежити, кого саджають після облави на бордель, виявиться, що це звичайна працівниця. Натомість організатори бізнесу залишаються на свободі.

Спроби змінити ситуацію йдуть і на міжнародному рівні.

"Ми робили альтернативний звіт в комітет ООН з ліквідації всіх форм дискредитації стосовно жінок. Українській делегації країни ставили питання: "Що ви збираєтеся робити з декриміналізацією?". Вони відповідали, що це суперечить моралі нашого суспільства, адже українці за сімейні цінності. Чекаємо 6.03 повинні бути рекомендації ООН нашій країні. Дочекаємося їх, потім подивимося", - каже Ісаєва.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme