Золовідвал Дарницької ТЕЦ: перші кроки до закриття

Вчора в приміщенні київської міської держадміністрації (КМДА) відбулось чергове засідання робочої групи щодо вивчення незадовільного екологічного стану і впливу на навколишнє середовище золовідвалу Дарницької ТЕЦ (ДТЕЦ), більш відомого як "озеро Гарячка"

Депутати Київради, керівництво ТОВ "Євро-реконструкція", вчені, а також активісти Дарницького району столиці обговорили необхідний комплекс заходів щодо поетапного закриття технічного водоймища і подальшого його перетворення в "зелену зону", повідомляє Depo.ua з посиланням на "Известия".

За словами представника Держспоживслужби Києва Дмитра Байраченка, останнім часом збільшилася кількість звернень мешканців Дарницького району щодо пилових буревіїв.

"Ми будемо комплексно вирішувати питання про проведення моніторингу якості атмосферного повітря", — заявив він.

У свою чергу генеральний директор ТОВ "Євро — реконструкція" В'ячеслав Селіванов, презентуючи звіт роботи підприємства за останні два місяці, повідомив, що існуюча проблема незабаром вирішиться.

"Ми відпрацювали мобільну систему зрошення на основі мотокомплекса з дизельним приводом. Система дозволяє оперативно розгортати зрошувачі там, де це необхідно, і зволожувати поверхню в будь-який момент", — сказав керівник ДТЕЦ.

За його словами, проведені випробування показали високу ефективність даної системи.

"Система дуже ефективно розпорошує воду. Діаметр приблизно 30 м. Поставки такого обладнання очікуються до 20 березня", — резюмував він.

Активіст "Автомайдану" Олексій Гриценко повідомив, що громадськість продовжить контроль за виконанням раніше заявлених менеджментом Дарницької ТЕЦ заходів з рекультивації і подальшого закриття технічної водойми. Він також висловив стурбованість з приводу інформації, що "у деяких депутатів є плани використовувати територію золовідвалу під будівництво".

"Для мене дуже важливо, щоб депутати, керівництво підприємства, і щоб це було зафіксовано в майбутньому рішенні Київради, що далі, після рекультивації золовідвалу, там буде тільки "зелена зона". І ніякого будівництва там не повинно бути", — резюмував він.

"Я вважаю Київрада має всі можливості розглянути і все ж створити дієвий механізм розв'язання існуючої проблеми. Тому що на сьогодні ми всі розуміємо, що проблеми ДТЕЦ, це не тільки проблеми самої ТЕЦ. Це проблеми безпосередньо міста Києва", — заявив у свою чергу Голова Київської організації "Зелений дозор", правозахисник Михайло Гончаренко.

Серед іншого, учасники робочої групи домовились відпрацювати систему належного оповіщення населення щодо пилових буревіїв, звернутися в прокуратуру за фактом порушення санітарних зон ДТЕЦ, також планується проведення екологічного аудиту Дарницького району, щоб оцінити реальний внесок кожного промислового підприємства на забруднення навколишнього середовища.

Нагадаємо, що минулорічні протести жителів вищевказаного району змусили менеджмент ДТЕЦ розробити план модернізації обладнення електростанції. Очікується, що реалізація даних заходів займе 5 років. У підсумку Дарницька ТЕЦ не буде скидати золу в технічну водойму під назвою "озеро Гарячка", а територію золовідвалу планують перетворити на парк. Водночас повне закриття золовідвалу в нинішніх реаліях, на чому все ще наполягають окремі активісти Дарницького району, неможливе, оскільки від роботи ДТЕЦ залежить комфорт близько 300 тис. жителів лівобережного Києва.

Раніше екологи та громадські активісти прийняли спільну резолюцію, в якій пропонується проаналізувати і по можливості спрямувати кошти з екологічного фонду Києва та Київської області на проекти зі зниження техногенних ризиків від золошлаковідвалів Дарницької ТЕЦ та Трипільської ТЕС. У документі також міститься заклик до Київради і правоохоронних органів притягнути до відповідальності тих посадових осіб, які дозволили забудови в санітарно-епідеміологічних зонах. А також зажадали мораторій на забудову землі на прилеглих до золошлаковідвалу ТЕЦ земель.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme