Які підприємства олігархів на Донбасі перейшли у власність "Л-ДНР" (СПИСОК)

Втрачено підприємства вугільної промисловості, коксохімічної та металургійної

Які підприємства олігархів на Донбасі пе…

Як і оголошували ватажки "республік", 1 березня підприємства з українською юрисдикциєю, які працюють на підконтрольній їм території Донбасу, привласнені "ЛНР" і "ДНР".

Донецький ватажок Олександр Захарченко оголосив про "зовнішнє управління" на 40 українських підприємствах, але перелік не надав.

Луганська окупаційна влада ще 27 лютого призначила тимчасову адміністрацію на підприємствах олігарха Рината Ахметова, які знаходяться на підконтрольній ЦЛНРЦ території обасті. Нікому невідоме ЗАТ "Внешторгсервіс" буде керувати ПАТ "Краснодонвугілля", ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит", ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит", які належать Ахметову.

Depo.Донбас вирішив нагадати, які відомі українські заводи та шахти віджали окупанти.

Луганська область

На Луганщині це, передусім, віщеназвані ахметівські підприємства ДТЕКу і Метінвесту. Наприклад, "Краснодонвугілля" об'єднує п'ять вугледобувних підрозділів, дві вуглезбагачувальні фабрики, ремонтні, транспортні та енергетичні підрозділи. Компанія має власну медичну службу, а також розвинену соціальну сферу.

На сайті "Метінвесту зазначено", що на вугледобувних і сервісних підрозділах "Краснодонвугілля" працює близько 15,5 тис. людей.

"Свердловантрацит" - це державне українське підприємство, цілісний майновий комплекс якого у 2011 році на 49 років був узятий в концесію компанією ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит". Тобто, по суті, окупанти вкрали підприємство не в Ахметова, а в України. У склад "Свердловантрациту" входить п'ять шахт, три вуглезбагачувальні фабрики і ще 12 підприємств енергетики та матераільно-технічного постачання.

Така сама історія з "Ровенькиантрацит". Це державне вугільне підприємство теж у 2011 році взяла на 49 років в концесію компанія ДТЕК. Тож шість шахт, три вуглезбагачувальні фабрики і безліч підприємств постачання втратив як Ахметов, так і Україна.

В окупованому Алчевську розташований металургійний комбінат та коксохімічний завод компанії "ІСД" (49,99% акцій - Сергій Тарута і Олег Мкртчан, 50% + 2 акції - консорціум російських інвесторів на чолі з Олександром Катуніним ). На меткомбінаті працювали 15 тис. людей, на коксохімі - більше 3 тис. співробітників, він випускав сталь, металопрокат, чугун, металургійний кокс, від якого залежить робота Дніпровського металургійного комбінату.

Донецька область

"Єнакієвський металургійний завод" (Метінвест)- виробляв широкий спектр металопродукції: безперервнолиту квадратну заготовку, куточки, швелери, балки, профілі для судно- і машинобудування, прокат арматурний для залізобетонних конструкцій з вуглецевої, конструкційної, низьковуглецевої і низьколегованої сталі. Виробничі потужності ЄМЗ дозволяли виробляти більше 2,5 млн. тонн чавуну, 2,7 млн. тонн сталі і 1 млн. тонн готового прокату на рік.

Металургійний завод у Макіївці - філіал єнакієвського, який виробляв здебільшого арматуру.

Харцизський трубний завод (Метінвест) - найбільший в СНД виробник труб для нафто - і газомагістральних перегонів.

Комсомольське рудоуправління (Метінвест) є постачальником найбільш якісних флюсових вапняків в Україні, які використовуються в металургійній, хімічній, цукрової промисловості, в строітельстве. В складу рудоуправління входять 3 діючих кар'єра: Північний, Південний, Жеголівський, які обслуговуються двома промисловими майданчиками. Кар'єри - виробляють видобуток вапняків відкритим способом, здійснюють гірничопідготовчі, гірничокапітальні роботи шляхом виконання буропідривних робіт і екскавації гірничої маси.

Вугільні підприємства ДТЕК Ахметова здебільшого знаходяться на українській Донеччині, тож від "націоналізації" Захарченка не постраждають.

На Донеччині, доречі, може постраждати бізнес не тільки Ахметова, а й іншого донецького олігарха Віктора Нусенкіса, який отримав російське громадянство. Його підприємства, які входять в групу "Донецьксталь" теж потерпають від блокади залізниці.

Наприклад, нещодавно зупинився Донецький металургійний завод через нестачу коксу, який йшов з Макіївки.

Також Нусенкіс має й інші активи на окупованій Донеччині - АТ" Ясинівський коксохімічний завод ", АТ" Макіївський коксохімічний завод ", АТ" Шахтоуправління "Покровське" і "Донецькшахтопроходка".

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme