Україна долучиться до польського позову з доступу "Газпрому" до OPAL

В уряді України вважають за необхідне, аби Україна приєдналася до двох позовів польської сторони щодо доступу російського "Газпрому" до потужностей газопроводу OPAL

Про це в інтервʼю "Європейській правді" повідомила заступниця міністра енергетики з питань європейської інтеграції Наталія Бойко

"Ми працюємо над цим питанням – і Міненерго, і МЗС, і "Нафтогаз". Є розуміння, як діяти в юридичній площині… Зараз в Суді ЄС є дві скарги польської сторони до Європейської комісії та Німеччини – одна подана від уряду Польщі, інша – від державної нафтогазової компанії PGNiG", – відзначила вона, відповідаючи на питання щодо перспектив впливу України на призупинення рішення ЄК про дозвіл "Газпрому" до OPAL.

"Зараз потрібно, щоб Україна приєдналася до урядового позову Польщі, а НАК – до позову PGNiG. Терміни доволі стислі – наскільки я розумію, до 20 березня "Нафтогаз" має приєднатися до процесу", – наголосила Бойко.

Заступниця міністра відзначила, що дозвіл ЄС на використання "Газпромом" 80% OPAL є "політичною позицією".

"Це рішення суперечить засадам Угоди про асоціацію та Договору про заснування енергетичного співтовариства, ідея якого – в диверсифікації та посиленні безпеки постачань у межах єдиного регуляторного поля", – наголосила вона.

Нагадаємо, Європейська комісія 28 жовтня Єврокомісія дозволила концерну "Газпром" збільшити завантаження газопроводу OPAL, яким газ постачається в країни Європи.

В OPAL надходить газ з російського газопроводу "Північний потік" в обхід транзитних країн - України та Польщі. Скорочення транзитної виручки України в зв'язку з даним рішенням Єврокомісії може скласти від $ 290 до $ 425 млн на рік.

Найбільша польська енергокомпанія PGNiG оскаржила в суді рішення Єврокомісії, яка схвалила виведення 50% потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету, таким чином давши можливість "Газпрому" збільшити прокачування газу до Європи.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme