Норвезький суд вирішив, що Брейвіку корисна ізоляція

Норвезький суд розглянув апеляцію уряду країни і відхилив рішення суду Осло про порушення прав ув'язненого Андреаса Брейвіка, який вбив у 2011 році 77 людей

Норвезький суд вирішив, що Брейвіку кори…

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на агентство Reuters.

Суд постановив, що у в'язниці Брейвік "не піддається і не був підданий катуванню або нелюдському чи такому, що принижує людську гідність, поводженню". У рішенні підкреслили, що жорсткі умови ув'язнення були виправдані, тому що він не кається і досі становить загрозу. Крім того, Брейвік все ще залишається під впливом ідей правого екстремізму.

Суд не погодився з тим, що норвежець під час ув'язнення був підданий "негативній ізоляції" у своїй трикімнатній камері з тренажерним залом і телевізором. У постанові зазначається, що подібні умови прийнятні в тому числі і з-за питань його безпеки: на Брейвіка можуть напасти інші ув'язнені.

Адвокати вбивці 77 людей заявили, що мають намір оскаржити рішення у Верховному суді Норвегії. Якщо він не задовольнить їх запит, адвокати звернуться до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Зазначимо, апеляцію уряду суд розглядав з 10 по 18 січня 2017 року. Юристи стверджували, що заходи, що включають обшуки з роздяганням і повну ізоляцію, були виправдані. Тюремний режим Брейвіку пом'якшили в грудні 2016 року, визнавши умови ув'язнення "безпідставними" і такими, що порушують статтю 3 Європейської конвенції з прав людини (заборона тортур і нелюдського поводження).

Нагадаємо, Андерс Брейвік у липні 2011 року підірвав бомбу в центрі Осло, а потім відкрив вогонь по учасниках молодіжного табору на острові Утойя, в результаті його дій було вбито 77 людей, ще 151 зазнали поранень. Свої дії терорист пояснив тим, що хотів привернути увагу до засилля мігрантів у Європі.

В 2012 році Брейвіка засудили до 21 року позбавлення волі з правом продовження тюремного строку необмежену кількість разів.

11 січня 2017 року повідомлялося, що утримання Брейвіка у тюрмі коштує Норвегії півмільйона євро на рік.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme