"Нафтогаз" поглузував із "Газпрому"

У НАК "Нафтогаз України" посміялися з заяв російського "Газпрому" про замерзання України цієї зими

Відповідне повідомлення з'явилося на Facebook-сторінці української нацкомпанії, передає Depo.ua.

"Друзі, з весною! Не змерзли. Апять!" – йдеться у глузливому повідомленні "Нафтогазу".

Нагадаємо, що

Нагадаємо, 17 січня "Газпром" заявив, що виставив "Нафтогазу України" за 2016 рік рахунок на суму 5,3 млрд дол. за невибірку газу в II-IV кварталах, згідно з умовою "бери або плати". В першому кварталі 2016 року умову "бери-або-плати" не застосовувалося для "Нафтогазу України" згідно з тристороннім "зимовим пакетом".

За твердженням російської газової компанії, рахунок має бути оплачений протягом 10 днів. У разі відмови "Нафтогазу" від сплати суми вона може бути долучена до загальних позовних вимог "Газпрому" до вітчизняної нафтогазової компанії, які в такому випадку зростуть до 37 млрд дол., що становить більше половини капіталізації "Газпрому".

"Газпром" в червні 2014 року звернувся в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений у 2013 і 2014 роках газ. Зі свого боку "Нафтогаз" звернувся з позовом про ретроактивном зміну ціни і відшкодування переплат та скасування заборони реекспорту. Суд об'єднав обидва позови.

Наразі вимоги "Газпрому" за позовом складають ,75 млрд. Вимоги "Нафтогазу" за контрактом на постачання газу становлять ,1 млрд, зокрема, ,2 млрд відноситься до питання цін на газ, закуплений Україною в період з 20 травня 2011 року по жовтень 2015 року.

Винесення рішення арбітрами за контрактом на постачання газу планується наприкінці березня 2017 року.

Водночас "Нафтогаз" не збирається нічого платити до рішення Стокгольмского арбітражу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme