Муженко розповів, коли ЗСУ може відкривати вогонь у відповідь

Начальник Генштабу Віктор Муженко пов'язує загострення на лінії розмежування з тим, що бойовики отримали поразку в районі Авдіївки, та нагадує, що військові мають право на відкриття вогню у відповідь

Як передає Depo.Донбас, про це Муженко заявив у коментарі "Українській правді".

"Я думаю, що це все реакція на Авдіївку, на ту поразку, яку вони отримали. У них була паніка, розпач. Вони посилюють обстріли, щоб стабілізувати свій психологічний стан. Агресія до місії ОБСЄ також цим пояснюється" – сказав Муженко.

При цьому він ще раз наголосив, що українські підрозділи, які перебувають на лінії розмежування, в разі загрози мають право на вогонь у відповідь і таке рішення має ухвалювати командир.

"Командир відділення при загрозі життя йому або його підлеглим на конкретному посту – чи це обстріл, чи це загроза висування якогось підрозділу до цього поста – має право відкривати вогонь у відповідь зі зброї, яка є у його підрозділу", - сказав Муженко.

За його словами те ж саме стосується командира взводу, командира роти, а також комбата.

"В нього вже є у розпорядженні міномети, але вони знаходяться в місцях відведення і тут відповідальність приймає старший начальник. Але з тієї зброї, яка не підлягає відведенню, він має право давати вогонь у відповідь", - зазначив начальник Генштабу.

Він також зазначив, що коли по українських позиціях терористи гатять із зброї, забороненої Мінськими угодами, "ми маємо право давати адекватну відповідь".

"Якщо по нам йде обстріл з "Градів", ми маємо право адекватно відповісти. Не обов'язково з "Градів", є інша артилерія. Все залежить від тих засобів, які є ефективними для нейтралізації загрози життю наших бійців", - уточнив він.

Муженко наголосив, що якщо приймається рішення про застосування у відповідь забороненої мінськими угодами зброї, про це обов'язково інформують СЦКК.

"Прописана певна процедура, за якою командир бригади має повідомляти українську сторону СЦКК, а вона – росіян і ОБСЄ про те, що ведеться такий вогонь, і ми застосовуємо вогонь у відповідь. Якщо є нагальна потреба, то командир застосовує зброю і паралельно повідомляє , що є факт застосування такої зброї, бо була така необхідність", - пояснив начальник Генштабу.

При цьому Муженко наголосив, що "хаотичний і провокаційний вогонь відкривати суворо заборонено".

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme