UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Між іменем людини та її зовнішністю існує зв'язок, – дослідження

Дослідження показали, що ім'я людини таємничим чином взаємопов'язане з її зовнішністю. Передбачається, що за це відповідальні культурні стереотипи, що оточують певні імена

Про це повідомляє Journal of Personality and Social Psychology, передає Depo.ua.

Науковці з Єврейського університету в Ізраїлі назвали відкриту ними закономірність "Ефектом Доріана Грея". Під час експерименту психологи спостерігали за декількома групами добровольців з Франції, а також Ізраїлю. В його рамках науковці показували піддослідним фотографію чоловіка або жінки, виводили під нею четверо імен і просили вгадати, як звуть людину на портреті.

Дослідників цікавило те, чи будуть відповіді французьких та ізраїльських добровольців виключно випадковими, чи ж їм вдасться "намацати" якусь закономірність, що зв'язує імена з особою і її розмірами.

На превеликий подив дослідників, і ізраїльтяни, і французи називали правильне ім'я в приблизно 40% випадків, причому ця пропорція зберігалася навіть тоді, коли науковці показували добровольцям портрети людей однієї раси, етнічної приналежності і порівнянного рівня доходів.

Що ще цікавіше, "чуття на імена" працювало тільки тоді, коли учасники дослідів дивилися на фотографії своїх співвітчизників. Коли набори знімків поміняли місцями, результативність вгадувань впала до рівня навіть нижчого від випадковості.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme