Кому похвала допомагає працювати краще

На компліменти не реагують ті, хто і так добре працює

Кому похвала допомагає працювати краще…

У тому, що похвала допомагає працювати, немає нічого дивного, проте тут є один нюанс - від похвали краще працюють не ті, кого похвалили, а ті, хто чув, як хвалять інших, пише Depo.Полтава з посиланням на Наука и жизнь.

Автори статті в Journal of Behavioral and Experimental Economics поставили такий експеримент: трьохсот добровольців розділили на групи по п'ятнадцять осіб і попросили зробити якесь завдання. Після того, як всі виконували половину завдання, його перевіряли, після чого всі приступали до другої частини.

В деяких групах тих, хто найкраще впорався з першою частиною, хвалили публічно, в інших групах ніяких публічних похвал не було. Після виконання другої частини завдання ті, хто чув компліменти на адресу товаришів, помітно підтяглися - вони доробили роботу краще, ніж ті, хто нічого не чув. Що цікаво, самі відмінники ніяких нових досягнень не продемонстрували - на них похвала не подіяла.

Автори роботи пояснюють це тим, що комплімент, виголошений публічно, фіксує певну загальну норму, і ті, хто не відповідають їй, намагаються підтягнутися. Навпаки, ті, кого похвалили, відчувають, що у них все і так "в нормі". Втім, не можна виключати, що тут багато ще залежить і від контексту: наприклад, від характеру завдання і від конкретної винагороди за виконану роботу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Черкаси

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme