Хто такий "суддя-баночник" Чаус, якого затримали в Молдові

Екс-суддю Дніпровського суду Києва молдавська сторона видасть. Минулого року Україна не барилася з екстрадицією до Кишинева розшукуваного підприємця В'ячеслава Платона. То ж переховувати у себе скандального суддю-"баночника" сусіди не стануть

Політичний оглядач
Хто такий "суддя-баночник" Чаус, якого з…

Суддя-втікач Микола Чаус, якого в 2016 році схопили на великому хабарі, затриманий правоохоронцями в Молдові. Про це повідомила речниця генерального прокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці у соцмережі Facebook. "Суддя Чаус, який намагався втекти від правосуддя, затриманий співробітниками прокуратури Молдови за запитом Генпрокуратури України, ініційованим НАБУ. Після екстрадиційної перевірки чекаємо Чауса на Батьківщині", - зазначила Сарган. Також про затримання Чауса повідомили на сторінці у соцмережі Facebook і НАБУ.

На початку серпня минулого року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Дніпровського районного суду міста Києва, який вимагав хабар у розмірі 150 тис. доларів. Тоді слідчі оприлюднили світлини з вилученими грошима. Частину з них хабарник зберігав у трилітровій скляній банці. Через це Чаус став інтернет-мемом "суддя-баночник".

"Винагороджувати" його начебто мали за прийняття "правильного" рішення по справі 74-річної мешканки Боярки Світлани Сасевич. У судовій ухвалі по її справі вказано, що у 2013 році Сасевич купувала і продавала димедрол, трамадол, зопіклон та псевдоефедрин. Жінку судили за статтями щодо незаконного придбання, зберігання і збуту отруйних, сильнодіючих, наркотичних речовин. Можливий термін покарання за вказаними статтями - до 10-12 років позбавлення волі. Але Чаус застосував проти Сасевич ст.69 ККУ, яка передбачає м'якше покарання. Їй дали 5 років позбавлення волі без конфіскації майна, та звільнили від відбування покарання з іспитовим строком на один рік і шість місяців.

Взяти суддю під варту зразу не вдалося, оскільки на той момент він був захищений імунітетом. 1 вересня 2016 року Солом'янський районний суд Києва арештував квартиру та автомобіль Чауса, але відмовився арештувати його земельну ділянку та авто матері. 6 вересня Верховна Рада, щойно вийшовши з літніх канікул, надала дозвіл на затримання, а також на арешт і тримання під вартою судді Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса. У тексті подання до ВР щодо згоди на затримання ласого до хабарів вказано, що провадження проти нього відкрите ще в березні 2016 р. Це сталося за заявою дочки обвинуваченої Сасевич. Вона повідомила, що суддя вимагав у її матері 100 тис. доларів. Пізніше суму хабара збільшили.

Відразу після рішення Ради очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що Чаус уже перебуває в окупованому Криму. Згодом суддю оголосили у міжнародний розшук. 26 січня Солом'янський суд Києва заочно заарештував Миколи Чауса. Після затримання в Молдові, у колишнього служителя Феміди є всі шанси повторити долю знаменитого "колядника" Зварича.

Буде в екстрадиції Чауса й політична складова. Нагадаємо, в кінці серпня минулого року до Молдови був екстрадований бізнесмен В'ячеслав Платон, якого арештували в Україні на прохання молдовських прокурорів. За даними ЗМІ, у Молдові Платона звинувачують у причетності та координації крадіжки грошей з Banca de economii ("Ощадний банк Молдови"). Йому закидають, зокрема, отримання та неповернення кредитів на суму в 800 млн. леїв (близько млн.). Звісно, масштабність Платона й Чауса неспівмірні, проте після екстрадиції бізнесмена, давно цікавого молдовським слідчим, Кишиневу немає потреби тягнути час з видачею Україні судді-"баночника". І ось коли це станеться, інші вітчизняні судді, переважна більшість яких має не менш "липкі" руки, аніж Чаус, почнуть розуміти, що так просто від правосуддя не втечеш. А от якщо цього "арбітра" у нас не посадять, буде неприємний осад: Платон в Молдові сидить, а підозрюваний в хабарництві Чаус виявиться не по зубах вітчизняному правосуддю...

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme