Хто і як охороняє атомні електростанції України

ЗАЕС, ПУАЕС, РАЕС і ХАЕС – хто забезпечує охорону цих стратегічних об'єктів? Ми розкажемо Вам

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Хто і як охороняє атомні електростанції…

Мабуть, ніщо так не лякає пересічних українців, як інформація з атомних електростанцій. Різного роду "викиди", "пожежі" і "радіація" тижнями не сходять з передовиць соціальних мереж і навіть деяких ЗМІ – тільки дай привід. Що вже казати, коли мова заходить про загрозу якихось диверсій чи терористичних актів на згаданих стратегічних об'єктах…

Наприклад, восени 2016 року інформаційний простір сколихнула новина про викриття злочинної організації, метою якої була підготовка диверсій на Запорізькій АЕС (м. Енергодар).

Враховуючи той факт, що Україна перебуває у стані гібридної війни з підступним ворогом, хвилювання її громадян має певне підґрунтя. Тому Depo.ua на прикладі Хмельницької електростанції (ХАЕС, м. Нетішин) вирішив з'ясувати – як саме захищені атомні електростанції і яких заходів вживається для попередження різного роду диверсій на цих стратегічних об'єктах.

Отож, як вдалося з'ясувати, охороною ХАЕС займається військова частина 3043 Національної гвардії України. Службово-бойовий шлях цієї військової частини розпочався ще у травні далекого 1986 року, а з 13 березня 2014 року вона увійшла до лав Національної гвардії України і у своїй службово-бойовій діяльності особовий склад частини керується вимогами закону України "Про НГУ".

У повсякденній діяльності на військову частину 3043 покладені завдання щодо забезпечення охорони ВП "Хмельницька АЕС" та здійснення пропускного режиму на її території. А при ускладненні обстановки в районі розташування ядерної установки, основним завданням частини є охорона і оборона Хмельницької АЕС і боротьба з диверсійно-розвідувальними групами противника.

З метою підвищення рівня готовності сил та засобів систем фізичного захисту подальшого вдосконалення міжвідомчої підготовки, підготовки особового складу задіяного в проведенні можливих операцій, а також відпрацювання спільних дій і бойової злагодженості підрозділів різних силових відомств, нацгвардійцями організовуються та проводяться командно-штабні, різнорівневі тактико-спеціальні навчання і тренування, з залученням сил і засобів різної відомчої належності.

Враховуючи те, що Хмельницька АЕС належить до особливо важливих об'єктів державної власності, то її зона спостереження займає 8 районів Хмельницької та Рівненської областей. Тобто, можливі диверсійні, або просто підозрілі групи чи особи відслідковуються і знешкоджуються ще на дальніх підступах до станції.

Основними протиправними діями стосовно об'єкта вбачаються: напади на об'єкти ХАЕС, напад на транспортні засоби під час перевезення ядерного палива, здійснення актів тероризму, або диверсій стосовно Хмельницької АЕС, протиправні дії радикально налаштованих елементів, з метою створення перешкод нормальному режиму функціонування, приховані дії внутрішніх правопорушників.

Особовий склад військової частини залучається до здійснення пропуску персоналу, автомобільного та залізничного транспорту, огляду обладнання та інструментів що вносяться, або виносяться, забезпечення внутрішньо об'єктового режиму. До речі, реагування на порушення вимог пропускного і внутрішньо об'єктового режиму, на території об'єкту, здійснюється силами груп реагування.

З метою виконання заходів щодо попередження актів тероризму на території ядерної установки, та супроводженні спеціальних вантажів у 1997 році створено взвод спеціального призначення, основною функцією якого є виконання завдань, пов'язаних із виникненнями надзвичайних ситуацій на об'єкті, що охороняється та поблизу нього, відповідно до переліку надзвичайних заходів визначених Указом Президента України про введення надзвичайного стану.

Однак, життя не стоїть на місці і вплив реформ відчули на собі і військовослужбовці, які займаються охороною АЕС. За період останніх трьох років кардинальним чином змінилась методика проведення підготовки та навчання військових кадрів, піднявшись на небувало високий рівень з часів здобуття Україною незалежності.

Якісно новий підхід до комплектування військових частин Національної гвардії України новітнім спорядженням, озброєнням та технікою не оминув і військову частину 3043. До речі, деякі зразки того, що має на озброєнні дана військова частина, час від часу можна бачити на демонстраціях військової техніки у центрі міста Нетішин.

Крім цього за останнє десятиліття збільшився як кількісний, так і якісний склад війська, що займається охороною ХАЕС. З кожним роком зростає кількість військовослужбовців, що підвищуються свій освітній рівень професійної підготовки у навчальних центрах Національної гвардії України.

А щоб весь час перебувати у тонусі, на базі військової частини 3043 регулярно проводяться міжнародні навчання, які дають змогу отримати досвід по охороні особливо важливих об'єктів інших країн світу, що вносить додаткові умови для підвищення надійності охорони Хмельницької АЕС.

Також, станом на сьогодні понад півсотні військовослужбовців, які охороняють ХАЕС, стали учасниками бойових дій підчас антитерористичної операції на Сході держави.

Отож, як бачимо на прикладі Хмельницької АЕС, атомні електростанції України надійно захищені від можливих диверсій, терактів та інших загроз. Тому якщо комусь хочеться знайти чергову #зраду, то шукати її доведеться десь у іншому місці.

* Інформація, використана у даному матеріалі, була отримана від прес-служби військової частини 3043 Національної гвардії України і з відкритих джерел.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme