ГПУ хоче довічно засудити начальника берегових військ ЧФ Росії

Головна військова прокуратура завершила спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою заступника командувача - начальника берегових військ Чорноморським флотом Російської Федерації генерал-майора Алєксандра Острікова

Він підозрюється за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111 (підбурювання до державної зради) та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України, передає Depo.uа з посиланням на прес-службу ГПУ.

Слідчі зібрали докази, що Остріков у лютому-березні 2014 року, змовившись із іншими віськовослужбовцями Росії, безпосередньо організовував блокування та захоплення на території Криму підпорядкованими йому російськими військовослужбовцями військових частин Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України.

Він також схиляв військовослужбовців Збройних Сил України до вчинення державної зради, що призвело до тимчасової окупації території півострову Крим та інших тяжких наслідків.

28 лютого обвинувальний акт стосовно Острікова передали до суду для спеціального судового розгляду (заочне засудження).

Крім того, 24 лютого Печерський суд дав дозвіл Головній військовій прокуратурі на проведення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ще одного безпосереднього учасника збройної окупації півострову Крим - заступника командира 810-ї бригади морської піхоти Чорноморського флоту Росії, підполковника Владіміра Карпушенка у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України.

Після слідчих дій обвинувальний акт стосовно Карпушенка буде переданий до суду для спеціального судового розгляду.

Підозрюваних оголосили в розшук, суд надав дозвіл на їх затримання та доставку для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Інкриміновані Острікову та Карпушенку особливо тяжкі злочини передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, що прокуратура вже скерувала до суду обвинувачення щодо командувача Чорноморського флоту Росії Олександра Вітко, який обвинувачується у вчиненні тяжких злочинів проти України. У березні 2014 року він висунув ультиматум українським військовим в Криму. Тоді два українські кораблі були заблоковані в бухті Севастополя кораблями Чорноморського флоту Росії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme