Той, хто лікує у темряві: Як незрячі масажисти позбавляють болю і дарують красу

В Києві відкрився масажний кабінет, в якому працюють виключно незрячі масажисти. Вони повертають своїм пацієнтам радість руху, та самі отримують більше свободи в світі, ще доволі жорстокому до незрячих людей

Той, хто лікує у темряві: Як незрячі мас…

Відкрив цей кабінет спортсмен-параатлет, інструктор Паралімпійської збірної України з Триатлону, заслужений майстер спорту України з паратриатлону і професійний масажист Василь Закревський, разом із своїми колегами по біговому клубу для незрячих. Крім нього, в кабінеті працюють ще шестеро незрячих масажистів-спортсменів – три дівчини і три хлопця.

Взагалі-то незрячі масажисти – не новація. В писемних свідоцтвах, що дійшли до нас із стародавнього Сходу, масажисти без зору вже згадувалися як найкращі. В Китаї, Японії та на Корейському півострові перевагу часто віддавали саме незрячим спеціалістам з масажу. Це пов'язано, у першу чергу, з підвищеною чутливістю, так би мовити, пильністю рук, яка загострюється в людини із вадами зору.

Вони і своїм пацієнтам радять заплющити очі.

32-річний Василь Закревський доволі впевнено сам крокує із свого масажного кабінету до нас у хол, привітно посміхається. Рукостискання в нього обережне, як в людини, що знає про свою силу.

Руки піаніста і атлета водночас.

Ледь помітно торкаючись стіни, Василь веде нас у вільний кабінет, щоб спокійно поговорити. Розповідає, чому і чим незрячі масажисти перевершують своїх зрячих колег.

"Коли людина втратила зір, активізуються інші органи відчуттів. А так як робота масажиста – це робота з тілом, ти, не маючи зору, можеш глибше проникнути у м'язи, тканини, м'язові волокна і більш якісно їх відчути", - каже Василь. Він згодний, що всі хвороби беруть початок у нашому мозку. Все від нервів, думок, почуттів. Наприклад, якщо в чоловіка постійно болить шия – корінь проблеми може бути, насправді, в його жінці, яка через щось постійно сушить голову. Якщо ж в жінки – це може бути наслідком напружених дум про особисте.

Але звісно, в кожному випадку все індивідуальне. Іноді, каже масажист, знявши м'язовий тиск, можна вирішити і психологічні проблеми людини, іноді – навпаки. Звісно, коли не йдеться про важкі, наприклад, мотосенсорні хвороби. За допомогою масажу можна вилікувати хвороби легень, бронхів, лімфо-дренажні, омолодитися, покращити осанку, рельєфи, позбавитися целюліту.

Оздоровчий, лікувальний, відновлювальний, антbцеллюлітний, СПА, спортивний, формуючий, цигун - Василь Закревський знає купу масажних технік. Він закінчив курси масажу, вчився на в Міжнародному медичному коледжі, потім в університеті (фізична реабілітація).

Василь є одним з перших незрячих випускників-масажистів Міжнародного медичного коледжу. Згадує, як їх тоді учили – наприклад, викладач-анатом з університету ім. Богомольця давав доторкнутися, вивчити руками справжні кістки, м'язи, законсервовані у формаліні.

"Воно, звісно, має специфічний запах, але усе одно було цікаво, - розповідає Василь. - Нас і в морг водили, вивчати анатомію і це природно, це ж медицина. Хоча, деякі хлопці не витримували і виходили. На жаль…"

Навчанню на масажиста у Василя передувало тривале захоплення спортом. Він втратив зір в 13 років. Через три роки мама переконала його зайнятися плаванням – треба було виправити осанку. Ще через два роки тренери зацікавилися завзятим хлопцем, він почав брати участь у змаганнях, а з 2011 року ще й почав бігати.

Потім з'явилася ідея спробувати тріатлон, Василю надали гайда (супровідника – незрячі бігають в парі із зрячим бігуном, тримаючись руками за мотузку) і п'ять років тому він почав виступати на змаганнях з паратріатлону. Біг, плавання, велосипед.

Тепер він професійно займається спортом, заснував клуб незрячих бігунів Guide Runner і навіть стрибає з парашутом. Займається громадською роботою, підтримує тих, хто тільки-но втратив зір і втратив його давно, але не може зжитися із новими обставинами і жити далі.

"Я хочу зробити якомога більше, щоб незрячі не сиділи вдома, - Василь сором'язливо посміхається. – Не гірше ніж інші. Я собі поставив за мету, щоб люди, які втратили зір, могли чимось займатися, жили повним життям і були корисні для суспільства. Я сам втратив зір в 13, пам'ятаю перші два роки, коли неймовірно важко було і фізично, і психологічно. В деяких людей в ці перші роки зявляються думки про самогубство. Вони фактично ізольовані від світу. Хочеться, щоб таких людей було менше. Мій девіз "Тільки вперед і ані кроку назад. Бачу ціль, і не бачу припонів"

Спільнота, заснована Василем, називається ОНЛАЙН: "Організація незрячих людей, активних і незалежних"

"Нам треба бути максимально активними і максимально незалежними, щоб нічого не просити від суспільства", - каже він. Він саме такими бачить незрячих українців.

Разом із тим, каже, багато незрячих поневолені в межах своєї квартири, вони бояться вийти з дому, бо на вулиці чекає купа пасток. Майже ніде нема спеціальних світлофорів та маркувань, на дорогах – ями, незакриті люки. Прогрес створив можливості для людини без зору користуватися смартфоном, компьютером, читати і вивчати світ. Але досі для людини без зору в Україні навіть похід за хлібом перетворюється в смертельно небезпечну смугу перешкод.

З роботою ще гірше. В принципі, незряча людина може бути і піарником, і юристом, і ким захоче, впевнений Василь, якщо правильно обучити. На масажиста в Україні незрячого вже можуть вивчити і це хороша робота з перспективою на майбутнє.

Поки що, каже Василь, його стартап єдиний в Україні. Якщо вийде, він мріє створити мережу таких і дати роботу десяткам людей із вадами зору. Які, в свою чергу, допоможуть стати сильнішими, красивішими, здоровішими десяткам і сотням українців.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme