Тарута прокоментував "націоналізацію" українських підприємств в "Л-ДНР"

Народний депутат Сергій Тарута назвав наслідки "націоналізації" українських підприємств в "Л-ДНР"

В інтерв'ю він розповів, що "націоналізація в розумінні бойовиків – це порізати підприємство на металобрухт, а гроші покласти собі в кишеню", передає Depo.Донбас з посиланням на "Главком".

"Бойовики заробляють на тому, що грабують і ріжуть підприємства на метал. У такому розумінні "націоналізація" – не блеф. А от переорієнтація на Росію – блеф. Підприємства, які розташовані на не підконтрольній Україні території, експортоорієнтовані. Для того, щоб експортувати продукцію, потрібно мати сертифікат походження, який видає Торгово-промислова палата. Без відповідних документів продавати продукцію неможливо. Тому всі ці підприємства можуть працювати винятково в українському правовому полі", - сказав Тарута.

Він припустив, що "блокадники очікували, що з ними будуть домовлятися, що їм запропонують певну суму грошей, щоб вони звільнили шляхи".

"Мені розповідали, як на станцію в Лимані зайшли хлопці і спитали: коли ж до нас прийдуть домовлятись, чого ж нікого немає?" - сказаві Тарута і зазначив, що ніхто з представників підприємств домовлятися так і не пішов.

Він підкреслив, що підприємства на окупованому Донбасі зав'язані на Україну технологічно через сировину, через поставки в Україну.

"Суто теоретично є можливість забезпечувати поставки сировини з Росії. Однак тоді Росії доведеться визнати цю територію анексованою, як і Крим, а Росії Донбас не потрібен. І ми поки що не можемо юридично в межах міжнародного права довести, що Росія на Донбасі – окупант. Я багато дискутував на цю тему з керівництвом Німеччини. Говорив, це територія, яку захопили терористи, вона окупована. Німці відхрещуються: ні-ні, ми не можемо визнати, що вона окупована Росією. І ніхто з міжнародних партнерів цього визнати зараз не може. Тільки ми самі. Саме тому ми днями зареєстрували міжфракційне об'єднання "Майбутнє Донбасу" і хочемо провести конференцію за участі юристів-міжнародників з Європи, представників ОБСЄ, Ради Європи та ООН якраз на предмет юридичного трактування того, що відбулось на Донбасі", - сказав Тарута.

Нагадаємо, на підконтрольній "ЛНР" території Луганщини та підконтрольній "ДНР" Донеччині працюють, зокрема, вугільні та металургійні підприємства українського олігарха Рината Ахметова (ДТЕК, Метінвест) та підприємства "ІСД", зокрема Алчевський меткомбінат (49,99% акцій - Сергій Тарута і Олег Мкртчан, 50% + 2 акції - консорціум російських інвесторів на чолі з Олександром Катуніним ), які сплачують податки в бюджет України. На роботу цих підприємств негативно вплинула блокада залізничних шляхів та "торгівлі з окупантами", яку в кінці січня розпочали активісти та прибічники нардепів Семена Семенченка та Володимира Парасюка.

27 лютого "ЛНР" і "ДНР" висунули вимогу до України припинити залізничну блокаду до 1 березня, а в разі невиконання вимоги погрожують ввести "зовнішнє управління" на діючих на окупованому Донбасі українських підприємствах.

28 лютого "ЛНР" вже призначила нову адміністрацію на підприємствах Ахметова

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme