Маріупольський "Азовсталь" скорочує виробництво через блокаду Донбасу

Маріупольський меткомбінат "Азовсталь" з групи "Метінвест" планував у 2017 році збільшити виробництво готової продукції на 0,8-0,9 млн тонн - до 4,2-4,3 млн тонн, однак через розпочату наприкінці січня торгову блокаду ОРДЛО переглянув його в бік зниження - до 3,15 млн т

Про це сказав генеральний директор підприємства Енвер Цкітішвілі на нараді прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з підприємствами гірничо-металургійного комплексу, передає Depo.Донбас з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ситуація не зміниться і будемо працювати в цьому ж режимі (блокади - ІФ), то не зможемо вийти навіть на 3 млн", - сказав Цкітішвілі.

За його словами, за час блокади "Азовсталь" втратила $3,6 на подорожчанні сировини. Гендиректор пояснив, що необхідний для підприємства кокс вимагає 8-9 сортів вугілля, однак в зв'язку з перебоями в роботі Авдіївського коксохімічного заводу (АКХЗ), припиненням поставок вугілля з "Краснодонвугілля" та інших підприємств на неконтрольованих територіях (НКТ), комбінат змушений купувати вугілля і кокс в Росії і США.

"Але за добу ціна вугілля і, особливо, коксу готового підвищилася на 37%. Вартість російського коксу перевищує собівартість мого чавуну ... Таких випадковостей у житті не буває: за день виводять Авдіївку, потім блокада, а потім приходимо за закупівлею, а ціна така , що ми його не можемо купити ", - описав ситуацію Цкітівшілі.

Він також повідомив, що з метою уникнення збитків і додаткових витрат "Азовсталь" призупинила інвестиційну програму, до того ж на підприємство побоюються їхати іноземні фахівці, спілкуючись виключно в телефонному режимі або в режимі відеоконференцій.

"Інвестиційний клімат стає все гірше і гірше", - констатував гендиректор "Азовсталі".

За його словами, через зниження обсягів виробництва і подорожчання сировини комбінат припинив платити зовнішнім ремонтним організаціям, взявши частину ремонтів - не більше 5-10% загального обсягу - на себе.

Цкітішвілі додав, що блокада ставить під загрозу місцевий бюджет Маріуполя, так як відрахування комбінату в нього складають близько 200 млн грн на рік, а річний фонд заробітної плати 11,5 тис. Співробітників - близько 740-760 млн грн.

"Ми повинні чітко розмежувати - де є закон, а де ні. Просимо, щоб закон був відновлений", - сказав на закінчення, глава "Азовсталі".

Нагадаємо, 10 лютого стало відомо, що маріупольський меткомбінат імені Ілліча скоротив виробництво на 10% через блокування залізниці на Донбасі і нестачі сировини.

Зазначимо, меткомбінат входить у бізнес-структуру "Метінвест" Рината Ахметова.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme