Зовнішнє управління: Хто керуватиме підприємствами Ахметова в "Л-ДНР"

Є і доволі легальний спосіб передати в російські руки бізнес українських олігархів

Журналіст регіональної редакції Depo.Донбас
Зовнішнє управління: Хто керуватиме підп…

Ватажки "ЛНР" і "ДНР" вранці 27 лютого випустили заяву про вимогу від України припинити залізничну блокаду, а в разі невиконання вимоги погрожують з 1 березня ввести "зовнішнє управління" на діючих на окупованому Донбасі українських підприємствах.

Як відомо, мова йде про підприємства металургії та вугільної галузі українського бізнесмена Рината Ахметова і підприємства, майже 50% частку акцій яких має нардеп Сергій Тарута, а інші акції належать російському бізнесу. Майже усі заводи та шахти вже зупинили роботу через блокування залізниці.

Проте зрозуміло, що ніякі погрози блокувальників Донбасу не спинять. У відповідь вони заявили, що блокада залізничних шляхів продовжуватиметься. І скільки б не було повідомлень про безробітних жителів в окупації, про втрату бюджетом податків і про зупинку пов'язаних заводів в інших регіонах України, це людей, які з кінця січня всілися на колії, не розжалобить.

Заяву "Л-ДНР" про загрозу введення "зовнішнього управління" ані в "ІСД", ані в "Метінвесті" не коментують, проте "ІСД" вже попередив своїх кредиторів про катастрофічні наслідки блокади залізниці.

Цікавий момент, якщо уважно прочитати текст ватажків і порівняти її з попереднім ультиматумом про вимогу до українських підприємств платити "податки" бюджет "ЛНР" і "ДНР", то можна побачити суттєву відмінність.

У першій заяві, зокрема від "ЛНР", йшлося про прийняття в першому читанні закону про зобов'язання підприємств-нерезидентів платити податки окупантам. Йшлося про те, що 31 березня 2017 року вони повинні укласти договір з податковими агентами "ЛНР", а в разі відмови, "ЛНР" погрожувала ввести на підприємствах "державне управління". Тобто тупо віджати заводи і шахти, як це вже було в 2014 році з українськими державними промисловими компаніями. Фраза "прийнятте в першому читанні" означає, що рішення ще не затверджене. Тобто з того часу ситуація в "ЛНР" повисла ненадовго у повітрі, і окупанти разом з кремлівськими кураторами розмірковували, як чинити далі.

В "ДНР" тільки сьогодні, 27 лютого, прийняли поправки до "закону "Про податкову систему", які зобов'язують усіх підприємців та підприємства, зареєстровані в Україні, до 1 березня "укласти договори з податковими агентами "республіки".

До того ж у сьогоднішній спільній заяві ватажків з'явився нове словосполучення "зовнішнє управління". Не "державне", а саме зовнішнє. Окупаційна влада, яка пише свої "закони" під копирку з російських, чомусь взялася гратися економічними термінами. Хто ж ззовні керуватиме українськими підприємствами?

Зовнішнє управління (або судова санація) - так називається процедура банкрутства в російському законодавстві, яка включає в себе комплекс заходів щодо відновлення платоспроможності боржника як фінансово-економічного, так і організаційного характеру з передачею повноважень з управління боржником зовнішньому керуючому.

Рішення про введення зовнішнього управління ухвалюється зборами кредиторів, а в низці випадків з ініціативи арбітражного суду, за наявності обставин, що дають можливість вважати, що платоспроможність боржника може бути відновлена

Ось як порядок введення зовнішнього управління описується у російському законі:

А це - про зовнішнього управляючого:

В українському законодавстві не вдалося знайти фразу "зовнішнє управління". Замість неї використовується слово "санація", тож заяву ватажки явно писали за російськими методичками.

Якщо йдеться саме про цю процедуру, то незрозуміло яким чином українські підприємства будуть визнані банкрутами. І ким? Арбітражним судом "Л-ДНР"?

Ще одна незрозумілість в заяві ватажків - це намір окупантів переорієнтовувати вищезазначені підприємства на Росію.

Ось як про це висловився відомий спікер і, водночас, ворог "ДНР" Олександр Ходаковський: "Щоб керувати активами в разі взяття їх під контроль, доведеться повністю переформатувати стратегію роботи підприємств. Ринки збуту, джерела сировини, поставки коксу, інше - все повинно бути налагоджено заново, і орієнтоване на Росію хоча б в частині логістики. Це чимале зрушення, і якщо воно вдасться, то це ознаменує новий виток наших стосунків з Росією. Правда, щоб довести все це до розуму, процес не можна вручати в криві руки наших "топ-менеджерів", які знають лише два математичних дії - відняти і розділити. Інакше все закінчиться, як з ДЗРХІ (Донецький завод гумово-хімічних виробів), який ми берегли, як могли, хоч він і перебував майже біля лінії фронту, щоб потім передати його "республіці", а наші "топ-менеджери" вирізали його майже дощенту на металобрухт. Їм можна дати можливість витягти максимум вигоди для підняття рейтингів, піарячи священнодійство з націоналізацією, але до реального управління не підпускати і на гарматний постріл. Пропоную росіянам створити керуючу кампанію, і зайти для здійснення всіх етапів - від виробництва до реалізації, тим більше, що левова частка навантаження ляже на російську сторону. А якщо ринків збуту не буде, то єдиною вигодою, яку можна буде витягти, стане короткочасна піар-кампанія".

Ходаковський, як і "ДНРівські" "горе-менеджери", про яких він пише, не збагне, що незалежно від того, хто віджиматиме бізнес в українських олігархів - "Л-ДНР" чи Росія, за цивілізованими законами, їхня продукція буде табуйована для ринків збуту, про які він так мріє.

Щодо перспектив стати під юрисдикцію неіснуючих "республік" металурги вже висловилися. "ДНР" і "ЛНР" не визнаються в жодній країні світу, з якими ми ведемо торговельну діяльність. "Націоналізація" або перереєстрація підприємств в юрисдикції ДНР / ЛНР призведе до повного припинення експорту їх продукції. Крім того, вони не зможуть продовжувати свою подальшу роботу без кваліфікованого менеджменту та персоналу, який група "Метінвест" змушена буде скоротити. Дані дії неминуче призведуть до зупинки підприємств і їх подальшого закриття", - заявили в компанії "Метінвест".

"Наше підприємство (Алчевський металургійний комбінат, - Ред.) перетвориться на купу руїн. Це не буде працювати ні за яких обставин. Сертифікація, експорт і так далі все це може працювати тільки через Україну", - зазначив виконавчий директор Індустріального союзу Донбасу Максим Завгородній.

Щодо вугільної промисловості, то донбаське вугілля Росії у такій кількості точно не потрібне. Про це говорить і заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. Він вважає, що, погроза ватажків переорієнтувати виробничі підприємства на ринок Росії і інших країн є спробою "полякати" Київ.

"Це спроба нас залякати. Йдеться про системоутворюючі підприємства, які задіяні в вертикально-інтегрованих компаніях, є окремо взятою ланкою, і беруть участь в ланцюжку виробничого циклу. Якщо цей ланцюжок розірвати, знайти збут продукції, яку виробляли ці підприємства, для того щоб підтримувати їх життєдіяльність, - це зовсім не просто", - сказав Тука.

Він уточнив, що "продукція цих підприємств далеко не затребувана в Росії". "Якщо говорити про ті ж шахти, там свого вугілля хоч греблю гати, не знають, куди подіти, і тому закривають шахти", - додав Тука.

Чи піде налякана усілякими санкціями Росія на відкритий "віджим" українського бізнесу на Донбасі? Якщо міряти категоріями 2014 року, коли ця країна вкрала в України цілий півострів, то забрати кілька заводів та шахт - для них навіть не питання.

Тим не менш, є і доволі легальний спосіб передати в російські руки ці підприємства. Оскільки вони зареєстровані за українськими законами, власники можуть їх продати, якщо, звісно, знайдуть покупців. Цей варіант розвитку подій є дивним, адже хто ж ризикне купити бізнес в охопленому війною регіоні, але його теж неможна відкидати.

Якщо українські олігархи продадуть свої активи на окупованому Донбасі російським структурам, а ті, в свою чергу, оголосять процедуру банкрутства через арбітражний суд РФ з тим самим "зовнішнім управлінням", тоді пазл складається. Якщо ж ні про який продаж навіть мова не йде, то перспективи існування бізнесу Ахметова і Тарути в "Л-ДНР" досі геть незрозуміла.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme