UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як вінничани занурилися в епоху чарівного танго

Шанувальники ретро-музики почули історію відомих пісень

Як вінничани занурилися в епоху чарівног…

У Вінниці, в "Галереї ХХІ" відбувся вечір епохи чарівного танго. Про це повідомляє кореспондент Depo.Вінниця.

Шанувальники ретро-музики слухали одне з найвідоміших танго довоєнної доби "To ostatnia niedziela" – (польск. "Це остання неділя", відоме також у російській версії як "Утомленное сонце").

Вони не лише насолоджували музикою, але дізналися про автора цієї знаменитої мелодії – польського піаніста, диригента і композитора Єжи Петерсбурського.

Грали Ярослава Ліхачова – випускниця Харківської консерваторії, викладач ВУКіМ та її незмінна партнерка по сцені Вікторія Савич, випускниця Національної державної музичної академії. Цікаві факти з історії танго повідомила музикознавиця Олена Мельничук, випускниця Львівської консерваторії.

Гостям показали (на екрані) чорно-білі фото тих років, що сприяло повному зануренню слухачів у епоху 30-40-х років минулого століття. На зміну танго і фокстротам "прийшов" відомий вальс, під який кружляли в танці наші бабусі – "Синий платочек", або у польському варіанті "Błękitna chusteczka". Автор цієї музики – той самий Єжи Петерсбурський.

Того вечора йшлося й про польського поета-пісняра і лібретиста Анджея Власта, який трагічно помер у Варшавському гетто. У мирному 1931 році він написав легкий фокстрот для театру-ревю і вся Польща наспівувала: "Pod samowarem siedzi moja Masza, Ja mówię "tak", a ona mówi "nie". Через три роки ця пісня вже російською мовою лунала в усьому СССР у виконанні джаз-оркестру Леоніда Утьосова. На грамплатівці було вказано: "слова В. Лебедєва-Кумача", але насправді авторка як польського, так і російського тексту відомої пісні – Фанні Гордон (Квятковська). Довести своє авторство полька, що після війни жила у СССР, змогла лише у 1979 році.

Звучало ще багато чарівних мелодій вісімдесятирічної давнини.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme